Mięta jest jednym z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni. Jej niezwykły aromat i smak sprawia, że jest bardzo lubiana, a jej uniwersalny charakter pasuje do wielu dań. Warto mieć choć mały zapas mięty w domu. W poniższym artykule podpowiadamy, jak suszyć i mrozić miętę zebraną w ogródku lub z pola.
Jak suszyć miętę?
Aby przedłużyć życie mięty, najłatwiej ją zasuszyć. Możesz to zrobić na suszarce:
- Dokładnie umyj liście. Zwiędnięte lub chore odrzuć, pozostałe pozostaw na ręczniku papierowym lub ściereczce, aby osuszyć je z wody.
- Ułóż liście na suszarce i ustaw ją. Najlepiej to zrobić nocą lub w pomieszczeniu, w którym się rzadko przebywa – susząca się mięta wydziela bardzo intensywny zapach. W suszarce mięta powinna być wysuszona po kilku godzinach.
- Skrusz wysuszoną miętę (np. na gazecie), a następnie przesyp do słoika lub innego pojemniczka.
Miętę możesz również wysuszyć na podwórku, lecz zajmie to kilka dni. W tym celu należy dokładnie umyć miętę, związać gałązki sznurkiem i powiesić w zadaszonym i przewiewnym miejscu.
Jak mrozić miętę?
Wiemy już jak suszyć miętę, natomiast poniżej podpowiadamy, jak ją można zamrozić.
- Miętę dokładnie umyj i osusz z wody.
- Liście włóż do woreczka lub woreczków – jeśli wolisz mniejsze porcje.
- Woreczek włóż do zamrażarki.
Mięta w kuchni
Mięta to bardzo uniwersalne zioło, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Pasuje do wielu dań zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie sprawdzi się w deserach, koktajlach owocowo-warzywnych, napojach orzeźwiających. Mięta może być również dodawana do dań mięsnych, pierogów, sosów, zup. Dobrze się komponuje z sałatkami, kanapkami, zupami.
Jak uprawiać miętę w domu?
Mięta jest bardzo prosta w uprawie, dlatego warto posadzić ją w ogródku lub w doniczce na balkonie lub parapecie. Potrzebuje w zasadzie regularnego podlewania i słońca. Mięta zasadzona w ogrodzie bardzo szybko się rozrasta. Przy sprzyjającej pogodzie miętę z ogródka można zrywać już pod koniec maja.