Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Przepisy

Hummus z pieczonego buraka i marchewki

7 października 2019
Hummus z pieczonego buraka i marchewki
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Szukasz pomysłu na prostą, zdrową i odżywczą przekąskę? Wypróbuj hummus z pieczonego buraka i marchewki. Ta niepozorna potrawa w formie pasty jest źródłem pełnowartościowego białka, wszystkich najważniejszych minerałów i prawie wszystkich witamin. W dodatku w jego składzie znajdziemy same składniki odkwaszające organizm.

Przepis na hummus

Składniki:

  • ciecierzyca 180 g
  • 1 burak średniej wielkości
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • tahini 40 g
  • szczypta przypraw: soli, cynamonu, kminu rzymskiego

Przygotowanie:

  1. Namocz przez noc ciecierzycę, odcedź, ugotuj.
  2. Buraka i marchewki upiecz w temperaturze 190 stopni C do momentu aż będą miękkie (powinno to zająć około 20 minut).
  3. Do warzyw dodaj tahini, ugotowaną ciecierzycę i przyprawy.
  4. Całość zblenduj na gładką masę.

I gotowe 🙂

Skąd pochodzi hummus?

Hummus to potrawa kuchni arabskiej i kaukaskiej. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Jego wyborny smak i prostota wykonania są doceniane również w innych krajach, dzięki czemu hummus jest obecnie znany na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.

hummus

Składniki odżywcze

Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, tak więc pasta będzie zawierała składniki odżywcze głównie tej rośliny. Ta potrawa jest więc znakomitym źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, a także witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in. kwas foliowy, sód, magnez, fosfor, potas, cynk, mangan, miedź, żelazo, witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B.

Smak i właściwości hummusu będą wzmocnione w zależności od rodzaju dodatków. Do pasty można dodać np. oliwki, suszone pomidory, buraczki, pieczoną paprykę, miętę, orzeszki pinii.

Z czym jeść hummus?

Jego miłośnicy jednym tchem wyliczą całe mnóstwo potraw, do których można go dodać. Ta pasta doskonale smakuje z każdym rodzajem pieczywa – zarówno tradycyjnym, jak i chrupkim. Znakomicie sprawdza się również jako dip do przekąsek – zarówno “suchych”, jak i warzywnych. W kuchni arabskiej hummus jest nieodłącznym dodatkiem do falafeli – kotletów z ciecierzycy. Jednak to nie jedyne jego zastosowania. Hummus jest tak uniwersalny, że skomponuje się również z:

  • sałatkami (może spełniać rolę sosu)
  • szaszłykami
  • tortillą
  • plackami ziemniaczanymi

Przepis pochodzi z ebooka portalu Salaterka.pl


Czy karczochy dobrze odkwaszają organizm?
Gdy wizyta u lekarza może zakończyć się błędem medycznym…

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl