Warzywa są bardzo ważne dla naszego organizmu, dlatego, że uzupełniają niedobór soli mineralnych, witamin, błonnika i fitoskładników. Gotowane warzywa są także zdrowe, jednak wybierając je w formie surowej, nie tracisz tak dużej ilości składników odżywczych. Gotowanie niszczy niezbędne składniki, takie jak witamina C czy enzymy. Podczas gotowania zwiększa się także indeks glikemiczny takich produktów, na przykład marchwi.
Z tego powodu podstawę diety zasadowej powinny stanowić surowe warzywa. W tym artykule przedstawię najważniejsze korzyści z ich jedzenia.
6 zalet jedzenia surowych warzyw
Utrata wagi
Warzywa są niskokaloryczne i dostarczają dużą ilość błonnika, przy minimalnej ilości tłuszczu i kalorii. Dzięki temu szybciej dają uczucie sytości oraz pozwalają szybciej schudnąć. Najprostszym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów jest zaprzestanie jedzenia węglowodanów i ograniczenie mięsa, na rzecz odkwaszających, surowych warzyw. Cała magia polega na tym, że w ten sposób zwiększamy ilość skrobi opornej.
Wspieranie pracy serca
Osoby, które jedzą więcej warzyw, rzadziej chorują na serce. Dzieje się tak dlatego, że warzywa są bogatym źródłem takich substancji, jak pektyny, błonnik (nierozpuszczalny i rozpuszczalny) oraz inne składniki, które oczyszczają naczynia krwionośne. Usuwają one cholesterol oraz trójglicerydy z naczyń krwionośnych. Zmniejszenie wagi, związane z jedzeniem warzyw, wpływa także na obniżenie ciśnienia. Surowe warzywa mają najsilniejsze działanie, ponieważ podczas obróbki termicznej, zmniejsza się ilość błonnika.
Obniżenie ryzyka występowania nowotworów
Takie działanie mają przede wszystkim warzywa z rodziny krzyżowych, np. brokuły i kapusta. Zawierają one glukozynolany, aktywujące wydzielanie sulforafanu, silnego związku o działaniu przeciwnowotworowym. Organizm korzysta także na tym, jeśli zastąpisz warzywami produkty wysoko przetworzone, takie jak fast-foody.
Usuwanie wolnych rodników z organizmu
Surowe warzywa to najlepsze dostępne źródło antyoksydantów, np. witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego, likopenu oraz alfa i beta karotenu. Wspierają one układ odpornościowy człowieka oraz zwiększają ilość czerwonych krwinek. Kwas foliowy, wpływa na stan krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz jest niezbędny dla zdrowego rozwoju dziecka. Beta-karoten, który znajdziesz w czerwonych i pomarańczowych warzywach, to substancja chroniąca przed starzeniem się skóry pod wpływem promieni UV.
Zmniejszasz ryzyko występowania nietolerancji pokarmowych
Osoby, które przeszły na dietę zasadową, musiały wyeliminować ze swojej diety takie produkty, jak jajka, soja, pszenica czy cukier. W ten sposób, można wyeliminować przyczyny większości nietolerancji pokarmowych.
Poprawiasz odczuwanie smaku
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma zaburzone postrzeganie smaku. Przetworzone dania pełne soli i glutaminianu sodu, napoje bogate w cukier czy alkohol – to wszystko zmniejsza wrażliwość kubków smakowych. Jeśli zwiększysz ilość surowych warzyw, odtrujesz organizm i poprawisz funkcjonowanie kubków smakowych.
Alkaline 16 Greens – natychmiastowy koktajl warzywny
Zastanawiasz się jak zwiększyć w swojej diecie ilość pełnowartościowych warzyw i owoców? Zacznij od zielonego koktajlu Alkaline 16 Greens.
Alkaline 16 Greens to bogactwo różnych składników odżywczych. Rośliny wchodzące w jego skład zostały poddane procesowi wysuszenia w niskiej temperaturze, aby zapobiec utracie cennych składników. Aby otrzymać 220 g sproszkowanego produktu, potrzeba 5.7 kg warzyw i innych roślin. Dlatego Alkaline 16 Greens to niezwykle optymalny sposób, by dostarczyć organizmowi dużą porcję zielonej żywności – niezwykle zdrowej, niezbędnej do wzmocnienia komórek, a przez to całego organizmu.