Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

6 zalet jedzenia surowych warzyw

17 września 2016
6 zalet jedzenia surowych warzyw
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Warzywa są bardzo ważne dla naszego organizmu, dlatego, że uzupełniają niedobór soli mineralnych, witamin, błonnika i fitoskładników. Gotowane warzywa są także zdrowe, jednak wybierając je w formie surowej, nie tracisz tak dużej ilości składników odżywczych. Gotowanie niszczy niezbędne składniki, takie jak witamina C czy enzymy. Podczas gotowania zwiększa się także indeks glikemiczny takich produktów, na przykład marchwi.

Z tego powodu podstawę diety zasadowej powinny stanowić surowe warzywa. W tym artykule przedstawię najważniejsze korzyści z ich jedzenia.

6 zalet jedzenia surowych warzyw

Utrata wagi

Warzywa są niskokaloryczne i dostarczają dużą ilość błonnika, przy minimalnej ilości tłuszczu i kalorii. Dzięki temu szybciej dają uczucie sytości oraz pozwalają szybciej schudnąć. Najprostszym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów jest zaprzestanie jedzenia węglowodanów i ograniczenie mięsa, na rzecz odkwaszających, surowych warzyw. Cała magia polega na tym, że w ten sposób zwiększamy ilość skrobi opornej.

Wspieranie pracy serca

Osoby, które jedzą więcej warzyw, rzadziej chorują na serce. Dzieje się tak dlatego, że warzywa są bogatym źródłem takich substancji, jak pektyny, błonnik (nierozpuszczalny i rozpuszczalny) oraz inne składniki, które oczyszczają naczynia krwionośne. Usuwają one cholesterol oraz trójglicerydy z naczyń krwionośnych. Zmniejszenie wagi, związane z jedzeniem warzyw, wpływa także na obniżenie ciśnienia. Surowe warzywa mają najsilniejsze działanie, ponieważ podczas obróbki termicznej, zmniejsza się ilość błonnika.

Obniżenie ryzyka występowania nowotworów

Takie działanie mają przede wszystkim warzywa z rodziny krzyżowych, np. brokuły i kapusta. Zawierają one glukozynolany, aktywujące wydzielanie sulforafanu, silnego związku o działaniu przeciwnowotworowym. Organizm korzysta także na tym, jeśli zastąpisz warzywami produkty wysoko przetworzone, takie jak fast-foody.

Usuwanie wolnych rodników z organizmu

Surowe warzywa to najlepsze dostępne źródło antyoksydantów, np. witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego, likopenu oraz alfa i beta karotenu. Wspierają one układ odpornościowy człowieka oraz zwiększają ilość czerwonych krwinek. Kwas foliowy, wpływa na stan krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz jest niezbędny dla zdrowego rozwoju dziecka. Beta-karoten, który znajdziesz w czerwonych i pomarańczowych warzywach, to substancja chroniąca przed starzeniem się skóry pod wpływem promieni UV.

Zmniejszasz ryzyko występowania nietolerancji pokarmowych

Osoby, które przeszły na dietę zasadową, musiały wyeliminować ze swojej diety takie produkty, jak jajka, soja, pszenica czy cukier. W ten sposób, można wyeliminować przyczyny większości nietolerancji pokarmowych.

Poprawiasz odczuwanie smaku

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma zaburzone postrzeganie smaku. Przetworzone dania pełne soli i glutaminianu sodu, napoje bogate w cukier czy alkohol – to wszystko zmniejsza wrażliwość kubków smakowych. Jeśli zwiększysz ilość surowych warzyw, odtrujesz organizm i poprawisz funkcjonowanie kubków smakowych.

Alkaline 16 Greens – natychmiastowy koktajl warzywny

Zastanawiasz się jak zwiększyć w swojej diecie ilość pełnowartościowych warzyw i owoców? Zacznij od zielonego koktajlu Alkaline 16 Greens.

Alkaline 16 Greens to bogactwo różnych składników odżywczych. Rośliny wchodzące w jego skład zostały poddane procesowi wysuszenia w niskiej temperaturze, aby zapobiec utracie cennych składników. Aby otrzymać 220 g sproszkowanego produktu, potrzeba 5.7 kg warzyw i innych roślin. Dlatego Alkaline 16 Greens to niezwykle optymalny sposób, by dostarczyć organizmowi dużą porcję zielonej żywności – niezwykle zdrowej, niezbędnej do wzmocnienia komórek, a przez to całego organizmu.

korzyści z jedzenia surowych warzywsurowe warzywawarzywa

Related Posts

Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne

Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Urlopy i inne wyjazdy mogą być niemałym wyzwaniem dla osób będących na diecie, na przykład diecie alkalicznej. W tym czasie trudno oprzeć się wakacyjnym pokusom żywieniowym. Dobra wiadomość jest taka, że […]

Warzywny suplement diety – prosty sposób na dostarczenie witamin i minerałów

Warzywny suplement diety – prosty sposób na dostarczenie witamin i minerałów

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Witaminy i minerały to podstawowe związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Już niewielkie niedobory tych składników mogą powodować m.in. zmęczenie, bóle o różnym nasileniu lub problemy skórne. Najlepszym źródłem witamin i […]

4 najważniejsze pokarmy w zbilansowanej diecie wegetariańskiej

4 najważniejsze pokarmy w zbilansowanej diecie wegetariańskiej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Każdy kto decyduje się na przejście na dietę wegetariańską zastanawia się, jak skomponować zbilansowane, pełnowartościowe posiłki bez użycia mięsa. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest łączenie ze sobą 4 najważniejszych […]


Suplementy diety wspomagające dietę zasadową
Czy warto jeść surowy szpinak?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij