Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Dlaczego warto jeść szparagi?

11 kwietnia 2019
Dlaczego warto jeść szparagi?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Szparagi należą do warzyw odkwaszających organizm. Są niskokaloryczne, lekkostrawne i zdrowe. Sezon na szparagi zaczyna się mniej więcej pod koniec kwietnia i kończy w lipcu. Warto wykorzystać ten czas na skosztowanie zielonych pyszności.

Właściwości szparagów

Te warzywa to niezwykle cenne źródło składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, karoten, błonnik, asparaginę, glutation, żelazo, magnez, wapń, sód, fosfor, fluor, mangan, selen, chrom. Między innymi dzięki tym składnikom szparagi:

  • świetnie działają na stan skóry, włosów i paznokci,
  • wspomagają pracę nerek i pomagają utrzymać optymalny poziom nawodnienia organizmu,
  • działają moczopędnie, dzięki czemu łagodzą obrzęki towarzyszące niektórym chorobom, np. w reumatyzmie, artretyzmie i problemach z nerkami,
  • zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za choroby nowotworowe oraz inne choroby cywilizacyjne,
  • pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu,
  • wspomagają oczyszczanie organizmu i powrót do równowagi kwasowo-zasadowej,
  • działają korzystnie na układ krążenia.

Oczywiście należy podkreślić, że jeśli kilka razy zjemy szparagi, nie pozbędziemy się nagle trapiących nas dolegliwości zdrowotnych. Warto jednak jeść szparagi tak często, jak to możliwe.

Kto powinien unikać szparagów?

szparagi

Mimo wielu dobroczynnych właściwości, niektóre osoby powinny ograniczyć spożywanie szparagów lub w ogóle ich unikać. Pewne składniki zawarte w szparagach powodują odkładanie się kwasu moczowego w organizmie, dlatego te warzywa mogą niekorzystnie działać na osoby, które zmagają się z dną moczanową lub kamieniami nerkowymi.

Do innych nieprzyjemności po zjedzeniu szparagów mogą należeć wzdęcia, lecz występują one głównie u osób z zaburzoną pracą jelit.

Jak gotować szparagi?

Te zielone warzywka znakomicie sprawdzają się w daniach na ciepło i zimno. Aby jednak w pełni cieszyć się ich smakiem oraz cennymi składnikami, powinny być dobrze ugotowane. Jak to zrobić? Podpowiadamy poniżej.

Zielone szparagi należy umyć i ułamać zdrewniałą końcówkę. Młodych warzyw nie musimy obierać, natomiast starsze i grubsze warto obrać do połowy długości. Białe szparagi umyj, obierz i ułam zdrewniałe końcówki.

Te warzywa możesz gotować na dwa sposoby:

  1. W garnku – zagotuj wodę (będzie potrzebny na tyle wysoki garnek, żeby główki szparagów wystawały ponad powierzchnię wody). Warzywa dodaj do wrzącej, osolonej wody. Zielone szparagi należy gotować około 3-4 minut, natomiast białe – około 7 minut.
  2. Na parze – gotuj warzywa przez około 4 minuty, następnie pozostaw na chwilę pod przykryciem – dzięki temu nabiorą miękkości i ładnego koloru.

3 przepisy na soki na wieczór
Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij