Biała kapusta zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej. Można ją spożywać na surowo, gotowaną, kiszoną, duszoną, a także smażoną. Jest ceniona nie tylko za walory smakowe i szerokie zastosowanie kulinarne. To niepozorne warzywo niezwykle korzystnie działa na organizm – już w czasach starożytnych ceniono jej lecznicze właściwości.
Biała kapusta – właściwości
Biała kapusta to przede wszystkim znakomite źródło witaminy C, która jest jedną z najważniejszych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, układ krążenia, jest naturalnym antyoksydantem – a to zaledwie kilka jej cennych właściwości.
Kapusta zawiera również dużo witaminy K1, która jest szczególnie cenna dla osób mających problemy z krzepliwością krwi. Zaledwie 100 gramów kapusty zapewnia około 40% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
W białej kapuście znajdziemy także: witaminę A, E, witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, sód, mangan, fosfor, błonnik, fitozwiązki, związki o działaniu antynowotworowym (indolo-3-karbinol, izotiocyjanina oraz sulforan). Między innymi te związki sprawiają, że kapusta:
- reguluje pracę jelit
- obniża poziom „złego” cholesterolu
- reguluje poziom cukru we krwi
- przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn
- wspomaga odchudzanie
- chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów
- odkwasza organizm i dba o równowagę pH
Sok z kapusty
Sok z kapusty zajmuje szczególne miejsce w medycynie ludowej. Jego regularne picie wzmacnia odporność, łagodzi wrzody żołądka, a stosowane zewnętrznie pomoże zagoić małe rany na skórze i zmniejszy bóle reumatyczne.
Kiszona kapusta nie tylko na odporność
Kapusta kiszona nie bez przyczyny zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Powszechnie wiadomo, że zawiera ona dużo witaminy C (więcej niż surowa biała kapusta), dlatego warto ją jeść zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Nasz układ odpornościowy będzie za to wyjątkowo wdzięczny. Kiszonki z tego warzywa to także świetne źródło probiotyków, czyli żywych drobnoustrojów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania (np. Lactobacillus). To między innymi one przywracają równowagę mikroflory bakteryjnej, łagodzą objawy nietolerancji pokarmowych, a także zwiększają wchłanianie substancji odżywczych z jedzenia.
Czy są jakieś przeciwwskazania?
Mimo wielu cennych właściwości, niektórzy powinni uważać z jedzeniem kapusty. Chodzi przede wszystkim o osoby, które mają problemy trawienne (kapusta wzdyma), osoby z niedoczynnością tarczycy (kapusta zawiera substancje wolotwórcze), a także osoby z żylakami (warzywo to „zagęszcza” krew).