Glutation to substancja, która występuje w większości żywych organizmów i odgrywa ważną rolę, jeśli chodzi o ich zdrowie. Zwierzęta, ludzie i rośliny potrzebują glutationu ze względu na jego działanie antyoksydacyjne. Występuje on często wraz z cysteiną.
Jakie działanie ma glutation?
Glutation jest niezbędny w procesach metabolicznych, odpowiada także za przesyłanie sygnałów nerwowych i podział komórek genetycznych. Prawidłowe dzienne spożycie tego składnika to mniej, niż 100 miligramów dziennie.
Nie można określić go jako niezbędny składnik diety, ponieważ może być syntezowany z L-cysteiny, kwasu L-glutaminowego i glicyny. Proces wytwarzania glutationu ma miejsce w wątrobie. Gdy brakuje tych składników, pojawiają si problemy ze zdrowiem, dlatego warto go dostarczać w formie suplementów. Według doktora Roberta Younga, pacjenci dobrze tolerują dawki w wysokości nawet 2 tysięcy miligramów. Nie zgłoszono jeszcze żadnych reakcji niepożądanych ani objawów przedawkowania.
Glutation dostarczany w prawidłowych dawkach odtruwa organizm i ma działanie przeciwzapalne. Poprawia także jakość nasienia i może chronić przed utratą słuchu z powodu wysokiego natężenia dźwięku. Badania prowadzone na myszach pokazały, że odwraca on problemy z odpornością spowodowane podeszłym wiekiem. Wykazuje też pozytywne działanie w przypadku przewlekłych zatruć i ma działanie przeciwwirusowe.
Trwają badania nad jego działaniem przeciwnowotworowym, a także nad jego wpływem na toksyczność leków na raka. Może być korzystny w przypadku oporności tkanek na insulinę.
Dolegliwości spowodowane niedoborem glutationu
Stały niedobór glutationu w diecie nasila stres oksydacyjny, co prowadzi z kolei do wielu dolegliwości. Jedną z nich jest anemia hemolityczna. Ostry niedobór glutationu zaczyna się wtedy, gdy w diecie dominują zakwaszające pokarmy. Według doktora Roberta Younga, może być to spowodowane częstym przyjmowaniem aspiryny. Prowadzi to do zaburzeń pracy wątroby.