Według najnowszych badań zamieszczonych w Canadian Journal of Cardiology, dieta bogata w ryby wcale nie jest taka zdrowa dla naszego serca.
Grupa naukowców przeprowadziła analizę dziesięciu różnych badań o żywieniu i stanie zdrowia Eskimosów z Grenlandii i Ameryki Północnej.
Odkryto, że Eskimosi z Grenlandii mają podobny wskaźnik chorób serca jak nie-Eskimosi. Ponadto ich długość życia jest średnio o 10 lat niższa, a śmiertelność potencjalnie dwukrotnie wyższa.
Eskimosi zamieszkujący Amerykę Północną mają niewiele wyższy wskaźnik śmiertelności niż ich bracia z Grenlandii.
Autorzy badań stwierdzają, że „dieta eskimoska” została błędnie sklasyfikowana jako jedna ze zdrowszych diet na świecie i dobra dla serca. Okazuje się, że przez wysoką zawartość tłuszczów w diecie Eskimosi częściej zapadają na choroby serca i przez to żyją krócej. Dodatkowo, w tej diecie dominują produkty silnie zakwaszające, które wpływają negatywnie na stan serca.
Wynika z tego prosty wniosek – dieta eskimoska powinna być sklasyfikowana jako niebezpieczna! Jesteśmy przekonani, że do podobnych wniosków dojdą naukowcy, po przyjrzeniu się takim dietom, jak dieta Kwaśniewskiego czy Atkinsa.