Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Cukrzyca ~ Rak

Czy czerwone mięso powoduje cukrzycę i nowotwory?

9 czerwca 2015
Czy czerwone mięso powoduje cukrzycę i nowotwory?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Częste spożywanie przetworzonego mięsa może spowodować wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II aż o 40% – świadczą o tym wyniki nowej metaanalizy, dokonanej w Norwegii i Stanach Zjednoczonych.

Dane z dwunastu badań kohortowych wykazały, że częste spożywanie wszystkich rodzajów mięsa było związane z 17% wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu II, podczas gdy podobny wzrost ryzyka został zauważony jedynie w przypadku dużego udziału czerwonego mięsa w diecie.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie naukowym Diabetologia, wydłuża listę złych wiadomości dla konsumentów czerwonych i przetworzonych mięs; wyniki poprzednich badań, prowadzonych pod nadzorem amerykańskiego National Cancer Institute (Narodowego Instytutu Onkologicznego) wykazało, że częsta konsumpcja produktów z tej kategorii może podwyższać ryzyko zachorowania na raka płuc i jelita grubego nawet o 20%.

Dlaczego czerwone mięso i wysoko przetworzone produkty mięsne mogą powodować cukrzycę i nowotwory?

Według doktora Roberta O. Younga, szefa pionu badawczego w Centrum Cudu pH w San Diego, w Kalifornii,  “mięso nigdy nie zostaje zupełnie strawione, dlatego fermentuje i gnije w jelitach, wyzwalając kwasy moczowe i azotowe, które niszczą kosmki jelitowe, przyczyniając się w ten sposób do rozwoju cukrzycy i nowotworów. Spożywanie mięsa powoduje również podwójną utratę alkalicznych minerałów, co prowadzi do nadmiernego zakwaszenia krwi i tkanek, a w konsekwencji – do chorób i dolegliwości”.

World Cancer Resarch Fund (Światowy Fundusz Badań na Nowotworami) opublikował w 2007 roku raport, który bezpośrednio wiąże dietę z powstawaniem nowotworów – głównymi czynnikami ryzyka są: alkohol a także czerwone i wysoko przetworzone mięsa.

Wcześniej, w tym samym roku, ci sami autorzy opublikowali podobne wnioski z badania, które objęło pół miliona ludzi, zwracając uwagę na fakt, że wzrost konsumpcji czerwonego i wysoko przetworzonego mięsa może znacząco zwiększać ryzyko zgonu; również z przyczyny nowotworu lub chorób serca. (Archives of Internal Medicine, Tom 169, str. 562-571).

To badanie zostało opisane przez Barry’ego Popkina z Uniwersytetu Północnej Karoliny jako “rewelacyjne” w towarzyszącym mu wstępie. Popkin dodał, że rezultaty “powtarzają obawy, które odbijają się echem w innych ważnych przeglądach i publikacjach – obawy przed szkodliwym wpływem nadmiernej konsumpcji mięsa”.

Najnowsza metaanaliza, przeprowadzona przez Dagfinn Aune z Uniwersytetu w Oslo, miała za zadanie wyjaśnić niezgodności pomiędzy poprzednimi badaniami, które wykazywały pozytywne i negatywne korelacje pomiędzy konsumpcją mięsa a ryzykiem cukrzycy typu II. Dane z dwunastu uwzględnionych badań kohortowych, po przeanalizowaniu świadczą o tym, że ryzyko cukrzycy wzrasta o 17% u osób spożywających różne rodzaje mięsa, podczas gdy wśród osób preferujących czerwone lub wysoko przetworzone mięso, wzrost ryzyka zachorowania sięga odpowiednio 21% i 41%.

“Te wyniki świadczą o tym, że konsumpcja mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu II” – powiedziała badaczka. “Jednak nie można wykluczyć możliwości, że zaistnienie tych korelacji było dziełem przypadku” – zastrzega.

Jak dotąd, nie udało się zbadać w niepodważalny, eksperymentalny sposób wpływu spożywania mięsa na ryzyko rozwoju cukrzycy. Jednakże jedno z wcześniejszych badań, przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda, sugeruje kilkanaście “możliwych, biologicznie negatywnych skutków związków, zawartych w czerwonych i przetworzonych mięsach”. Niestety, to badanie nie zdołało wykryć powiązań pomiędzy poszczególnymi związkami. (Diabetologia, 2006, Tom 49, str. 2604-2613).

Kolejną możliwością jest działanie azotynów, często wykorzystywanych jako konserwanty przy produkcji przetworzonych mięs. “Nitrozoaminy mogą powstać poprzez interakcję związków aminowych i azotynów, obecnych w żołądku lub w samym produkcie spożywczym” – wyjaśniają badacze. ” Zostały powiązane z toksycznością komórek beta. W dodatku, niewielkie dawki streptozotocyny powodują rozwój cukrzycy typu II w modelach zwierzęcych” – dodają.

“Na podstawie wieloletnich, własnych badań, ustaliłem, że zarówno cukrzyca typu I jak i cukrzyca typu II są powodowane przez przeciążenie i uszkodzenia jelita cienkiego, które są skutkiem spożywania protein zwierzęcych. Wszystkie dzieci i wszyscy dorośli, u których zdiagnozowano cukrzyce typu I cierpią na zatwardzenia, wypróżniają się nieregularnie i cierpią na szereg innych dolegliwości układu trawiennego” – podsumowuje dr Young.

Dr Young dodaje, że “spożycie czerwonych i przetworzonych mięs jest związane z rakiem jelita grubego i cukrzycą, a obie z tych chorób rozwijają się w jelitach. Jeżeli nie chcesz zachorować na raka płuc – nie pal. Jeżeli nie chcesz chorować na cukrzycę i raka jelita grubego – nie jedz mięsa. To proste”.

cukrzyca a rakmięso a rakprzyczyny cukrzycyprzyczyny raka

Related Posts

Nadmierna kwasowość jedną z przyczyn występowania nowotworów. Badanie potwierdzające teorię dr Roberta O. Younga!

Nadmierna kwasowość jedną z przyczyn występowania nowotworów. Badanie potwierdzające teorię dr Roberta O. Younga!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Dr Robert O. Young, badacz z Centrum Życia Według Cud pH w Valley Center, Kalifornia, od ponad 25 lat leczy i bada przyczyny występowania nowotworów. Wyniki jego obszernych badań klinicznych zostały […]

Lekarstwo na raka piersi oraz jego przyczyna – odkryte!

Lekarstwo na raka piersi oraz jego przyczyna – odkryte!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Jakie pochodzenie ma rak? Gdzie rak ma swój początek, w szczególności rak piersi? Powstawanie tkanki nowotworowej ma wiele przyczyn wtórnych oraz tych wynikających z naszych wyborów, jednak możemy wyszczególnić główne źródło jej […]

Chroniczne zakwaszenie organizmu jest przyczyną raka!

Chroniczne zakwaszenie organizmu jest przyczyną raka!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! “Chroniczne zakwaszenie organizmu, spowodowane kwasowym stylem życia, prowadzi do zapalenia, które prowadzi do raka, a rak – do śmierci! Teraz znasz patologię nowotworu i śmierci.” – dr Robert O. Young Układ […]


Zespół przewlekłego zmęczenia – winna zła dieta?
Zakwaszenie jest przyczyną depresji

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl