Czarny bez to jedna z wielu dobroczynnych roślin, które można spotkać w parku, lesie lub na osiedlu. Preparaty z czarnego bzu kojarzą się zwykle ze środkami wspomagającymi walkę z grypą lub przeziębieniem. Jednak okazuje się, że ta roślina skrywa w sobie znacznie więcej dobroczynnych właściwości. Warto je poznać, aby uzupełnić swoją naturalną apteczkę o tę niezwykle cenną roślinę.
Co zawiera czarny bez?
Czarny bez to roślina, którą można spotkać niemal na całym świecie – w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, w Północnej Afryce. Przybiera formę rozrastającego się krzewu lub niewielkiego drzewa. Najcenniejsze są owoce czarnego bzu, lecz kwiaty i kora również znajdują zastosowanie w branży farmaceutycznej, spożywczej i kosmetycznej. Co takiego jest w tej roślinie, że przykuwa uwagę naukowców i producentów z różnych branż?
Kwiaty czarnego bzu zawierają m.in.: olejki eteryczne, sterole, fenolokwasy, flawonoidy, triterpeny. Natomiast w owocach znajdziemy między innymi takie cenne składniki jak: witaminę C, witaminy z grupy B, antocyjany, kwasy organiczne, pektyny. Aby „wycisnąć” z bzu to, co najlepsze, należy pamiętać, aby zbierać dojrzałe kwiaty i owoce. Niedojrzałe zawierają toksyczny glikozyd, który może powodować różne zaburzenia gastryczne, np. biegunki, wymioty.
Właściwości i zastosowanie
Czarny bez uchodzi za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Posiada on tak wiele cennych właściwości zdrowotnych, że można o nich napisać książkę. Jednak poniżej skupimy się na kilku najważniejszych.
- Wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwzapalne. Ekstrakt z czarnego bzu wspiera leczenie stanów zapalnych i wzmacnia układ odpornościowy.
- Jest znakomitym źródłem antyoksydantów. Antyoksydanty to związki, które są ostatnio „na topie” w świecie zdrowego odżywiania. Pomagają one zneutralizować wolne rodniki, czyli związki, które przyspieszają proces starzenia się i powodują wiele chorób, m.in. choroby nowotworowe.
- Działa przeciwbólowo. Nie jest on co prawda tak silny, jak chemiczne środki przeciwbólowe, lecz w przeciwieństwie do nich nie osłabia wątroby i układu pokarmowego.
- Reguluje poziom glukozy i cholesterolu. Czarny bez jest więc znakomitym naturalnym dodatkiem do diety osób chorujących na cukrzycę lub borykających się z chorobami układu krążenia.
- Działa napotnie, co pomaga w leczeniu infekcji, zwłaszcza, gdy towarzyszy im gorączka.