Przegląd ostatnich badań naukowych wskazuje na to, że im więcej jemy przetworzonego mięsa, tym bardziej jesteśmy narażeni na choroby nowotworowe jamy brzusznej.
Pojęcie przetworzonego mięsa jest bardzo szerokie, odnosi się głównie do przetworów z mięsa czerwonego, choć nie tylko. Możemy zaliczyć tu bekon, różnego rodzaju kiełbasy, salami, hot dogi, czy nawet wędzone lub marynowane wędliny. Wspomniany wyżej przegląd obejmuje 40 lat prowadzenia wnikliwych badań nad zachodzeniem rozmaitych związków i zależności pomiędzy konsumpcją przetworzonego mięsa, a zachorowalnością na raka jelita grubego, trzustki czy dwunastnicy – badań, przeprowadzonych u setek tysięcy ludzi.
Wśród przebadanych, przeciętne spożycie ilości przetworzonego mięsa wahało się od 1 grama do nawet ponad 56 gramów na dobę. Tak wysoka konsumpcja tego rodzaju mięsa utożsamiana była przez naukowców ze znacznie wyższym ryzykiem choroby nowotworowej. Najgorszym rodzajem mięsa jest bekon.
Nie tylko zakwaszające organizm mięso zostało uznane za czynnik rakotwórczy. Podobne właściwości mają także inne rodzaje zakwaszającej żywności takie jak:
1. Wszelkie wyroby mleczne, wytwarzające kwas mlekowy
2. Wszelka żywność pochodzenia zwierzęcego, włącznie z rybami i jajami, produkująca w organizmie kwas azotowy, moczowy, fosforowy czy siarkowy
3. Cukry zarówno złożone jak i proste, które fermentują w organizmie
4. Wszelkie gazowane napoje zawierające kwas węglowy
5. Wszelkie napoje alkoholowe
6. Czarna herbata, mająca w sobie taniny
7. Kawa ze względu na zakwaszającą kofeinę
8. Czekolada, mogąca być źródłem szkodliwego bromu
9. Papierosy, zawierające nikotynę
10. Nadmierny stres, w efekcie którego, w żołądku wytwarzany jest nadmiar kwasu solnego
W dobie nowoczesnych badań medycznych, doktorzy medycyny wysuwają twierdzenie, że odczyn pH żołądka powinien mieścić się między 1,5 a 3, co jest jednym z bardziej powszechnych mitów naukowych XX oraz XXI wieku.
Poniżej przedstawiam kilka tez obalających powyższy mit:
1. Żołądek NIE jest narządem, który w całości odpowiada za trawienie pokarmu, a jedynie organem pomocniczym
2. W żołądku wytwarzany jest wodorowęglan sodu, alkalizujący (a nie trawiący!) treść żołądkową
3. Zdrowe pH żołądka powinno wynosić co najmniej 7,2
4. Gdy w żołądku wydzielany jest wodorowęglan sodu, alkalizujący tym samym spożyty przez nas pokarm, pH może wzrosnąć do nawet 8,4
5. Aby zapobiec powstaniu i rozwojowi nowotworu żołądka należy zapewnić jego prawidłowe pH spożywając pokarm i napoje o odczynie zasadowym
6. Pozostałości kwasu solnego w żołądku nie są enzymem trawiennym, a jedynie produktem ubocznym wytwarzania przez komórki okładzinowe wodorowęglanu sodu
7. Równanie powyższej reakcji wygląda następująco:
NaCl + H20 + CO2 <=> NaHCO3 + HCL
Lub – w postaci słownej:
chlorek sodu + woda + dwutlenek węgla daje wodorowęglan sodu + kwas solny
8. Wodorowęglan sodu produkowany przez komórki okładzinowe żołądka, wzrasta do jego powierzchni by zalkalizować pokarm i płyny przez nas spożyte. Natomiast kwas solny trafia do dolnych partii żołądka, z dala od pożywienia, które skonsumowaliśmy.
9. Kwas solny jest produktem ubocznym wodorowęglanu sodu i jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu
10. Odczuwanie nudności podczas stresu jest sygnałem, że nasz organizm wytwarza za mało wodorowęglanu sodu, pełniącego funkcję „zasadowej ochrony” w stresujących chwilach
11. Żołądek jest narządem alkalizującym, zapewniając tym samym zasadotwórczą funkcję pozostałym narządom w organizmie
12. Żołądek jest odpowiedzialny za produkcję wodorowęglanu sodu wydzielanego przez ślinianki, gruczoły odźwiernika, trzustkę oraz pęcherzyk żółciowy
13. Do żołądka trafiają niezbędne „materiały” potrzebne do produkcji wodorowęglanu sodu z krwi
14. Nie należy zażywać lekarstw lub suplementów, zawierających w swym składzie kwas solny lub inne enzymy takie jak choćby amylaza, lipaza czy proteazy. Leki zawierające powyższe enzymy mają negatywny wpływ na zasadowy odczyn przewodu pokarmowego, co może nieść poważne zagrożenie dla naszego zdrowia.
15. Aby ustrzec się przed dokuczliwymi mdłościami, zgagą czy niebezpiecznymi dla zdrowia wrzodami i komórkami nowotworowymi należy spożywać pokarm i napoje zasadotwórcze
16. Istotne jest, aby zawsze mieć na uwadze to, ze organizm ludzki ma konstrukcję z natury zasadową – jeśli ją zachowujesz, podniesiesz jakość swojego życia i zwiększysz jego długość.
Właśnie dlatego warto przyjmować kompozycję sodu, wodorowęglanu magnezu, wodorowęglanu potasu i wodorowęglanu wapnia.
Bibliografia:
Journal of the National Cancer Institute, Sierpień, 2006; 98(15): 1078-1087