Carpaccio z buraka to danie niezwykle szybkie w przygotowaniu, w dodatku lekkie i zdrowe. Zdecydowaną większość składników stanowią alkalizujące produkty, co sprawia, że jest ono polecane także przy diecie alkalicznej. Carpaccio z buraka można zaserwować na śniadanie, kolację lub jako przystawkę. Oto nasz przepis.
Carpaccio z buraka
Carpaccio to danie kuchni włoskiej. Pierwotnie przygotowywało się je z surowego mięsa – bardzo cienko pokrojonego lub „rozbitego”. Obecnie przygotowuje się je także z ryb, warzyw, owoców.
Składniki:
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 duża garść rukoli
- 1 garść ulubionej sałaty (np. masłowej lub mixu sałat)
- około 60 g sera feta dobrej jakości
- 3 łyżki prażonych pestek dyni lub słonecznika
- ulubione przyprawy
- 3 łyżki oliwy z oliwek ub innego oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie umyj, a następnie upiecz. Możesz to zrobić dzień przed przygotowaniem carpaccio. Gdy buraki będą upieczone, pokrój je na cienkie plasterki i ułóż na talerzach.
- Umyj rukolę i sałatę, porwij je palcami na mniejsze kawałki, a następnie ułóż na plasterkach buraków.
- Umyj pomidory, pokrój je na mniejsze kawałki, ułóż na sałacie i buraczkach.
- Posyp pestkami słonecznika lub dyni oraz pokrojonym serem feta.
- Zmieszaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Polej nimi danie.
Składniki z tego przepisu wystarczą na dwa dania.
Właściwości buraka
Burak nie jest wystarczająco docenianym warzywem w polskiej kuchni, a szkoda, bo to niezwykle cenna roślina. Przede wszystkim buraki znakomicie odkwaszają i oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych kwasów. Ponadto są niezastąpiony wsparciem dla układu odpornościowego – znajdziemy w nich sporo witaminy C, która jest szczególnie ważna przy budowaniu odporności. Ze względu na obecność żelaza roślinnego, poleca się je przy niedokrwistości. Buraczki należą także do czołówki warzyw antynowotworowych – zawdzięczają to m.in. składnikowi o nazwie betaina. Więcej korzyści zdrowotnych zostało przedstawionych w artykule 10 cennych właściwości buraka – czy znasz je wszystkie? >>