Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Brukselka – właściwości i zastosowanie kulinarne

23 listopada 2019
Brukselka – właściwości i zastosowanie kulinarne
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Brukselka to zielone warzywo kapustne, które jest skrzyżowaniem jarmużu i kapusty głowiastej. Chociaż niektórych może odstraszać jej charakterystyczny zapach (który tak na marginesie można zmniejszyć), to jednak warto dać jej szansę. Brukselka jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, a jej właściwości powinni docenić nie tylko miłośnicy zdrowego odżywiania.

Właściwości brukselki

To niepozorne warzywo jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej przede wszystkim dużo witaminy C. W 100 g będzie to około 85 mg, co przekracza dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u kobiet i niemalże w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie u mężczyzn. Oprócz tego znajdziemy w niej duże ilości witaminy K1 i witaminy A. Porcja brukselki zapewnia również znaczące ilości witamin z grupy B, a także minerałów, m.in.: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi oraz manganu. To zielone warzywo jest również dobrym źródłem błonnika, antyoksydantów i związków fitochemicznych, które są aktywne przeciwnowotworowo (sulforafan, polifenole i glukozynolany). Między innymi dzięki tym składnikom brukselka:

  • Oczyszcza i odkwasza organizm.
  • Stanowi ochronę przed niektórymi rodzajami nowotworów (np. płuc, przełyku, żołądka, jelita grubego). Należy do grupy najlepszych warzyw antyrakowych >>
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego (np. zapobiega zaparciom, chroni przed nowotworami tego układu).
  • Pomaga w odchudzaniu. Jest niskokaloryczna, zawiera mało tłuszczu, ale dużo błonnika i białka, dzięki czemu zapewnia na długo uczucie sytości.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne – neutralizuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób i szybki proces starzenia się organizmu.
  • Wspomaga pracę układu odpornościowego.
brukselka

Brukselka w kuchni

Brukselka świetnie smakuje gotowana, pieczona i grillowana. Najważniejsza zasada w przyrządzaniu brukselki brzmi – nie rozgotowywać. Wtedy traci swoje cenne właściwości, jest nieapetyczna, a charakterystyczny aromat nasila się jeszcze bardziej.

Brukselka świetnie się prezentuje w towarzystwie innych warzyw, a także grzybów, serów, orzechów oraz ryb. Można z niej przygotować zupę krem, obgotować i obsmażyć z bułką tartą (tak jak kalafior), zapiekać z różnymi sosami lub dodawać do sałatek.

Jak usunąć charakterystyczny aromat brukselki?

Tak, jak wspomnieliśmy, gotowana brukselka wydziela zapach, który może zniechęcać. Czy coś można z tym zrobić? Przede wszystkim – nie rozgotowywać. Można również do gotującej się brukselki dodać niewielką ilość mleka lub cynamonu – zapach powinien się zmniejszyć lub zupełnie zniknąć.

Przeciwwskazania

Mimo wielu dobroczynnych właściwości, niektórzy powinni uważać na spożywanie brukselki. To warzywo może powodować silne wzdęcia lub gazy. Jeśli ktoś ma z tym problemy, nie powinien często jego jadać. Poza tym ma ono lekkie działanie wolotwórcze, przez co osoby z niedoczynnością tarczycy również nie powinny się nim często zajadać.

brukselkabrukselka w kuchniwłaściwości brukselki

Dlaczego warto odkwaszać organizm?
3 zastosowania kropli odkwaszających PuripHy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl