Przekąski na Sylwestra nie muszą być tłuste, niezdrowe i mocno kaloryczne. Zamiast zwykłych chipsów, kabanosów lub orzeszków solonych można z powodzeniem spróbować zdrowszego, mniej kalorycznego i co ważne – alkalicznego menu. Oto kilka pomysłów na smaczne i zdrowe dania.
Marchewkowe chipsy
Chipsy to chyba najpopularniejsze przekąski na Sylwestra. Jednak w bardzo prosty i szybki sposób możesz przygotować ich odżywczą wersję – wystarczy do tego marchewka.
Składniki:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Marchewki umyj, pokrój w cienkie plasterki.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami, a następnie zanurz w niej plasterki marchwi.
- Rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz około 1 h, w temperaturze 160 stopni do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca.
Chrupiąca ciecierzyca
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej lub 1 szklanka gotowanej
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- inne ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Jeśli będziesz korzystać z soczewicy gotowanej, pamiętaj, aby wcześniej ją namoczyć w zimnej wodzie przez minimum dwanaście godzin. Jeśli będziesz korzystać z soczewicy konserwowej, opłucz ją najpierw na sitku w strumieniu zimnej wody, a następnie pozostaw na ręczniku papierowym do osuszenia.
- W osobnej misce wymieszaj olej z przyprawami.
- Ciecierzycę przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przyprawami i olejem.
- Ziarna przełóż na blaszkę i piecz około 30-35 minut w 180 stopniach.
Przekąskę najlepiej podawać na ciepło, choć po ostygnięciu nie traci na chrupkości.
Warzywne paluszki z lekkim sosem
Surowe warzywa jako przekąska? Czemu nie! Będzie to opcja niezwykle lekka, mało kaloryczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Do zrobienia przekąski będziesz potrzebować ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzą się marchewka, ogórek, papryka, cukinia. Warzywa wystarczy pokroić w słupki, a następnie wykonać sosy:
- Sos pomidorowy. Wymieszaj 150 ml przecieru pomidorowego typu possata z przyprawami: solą, pieprzem, oregano, bazylią.
- Sos chrzanowy. Wymieszaj jedno opakowanie jogurtu naturalnego z dwiema łyżeczkami chrzanu. Dodaj sól i pieprz.
- Sos czosnkowy. Wymieszaj jedno opakowanie jogurtu naturalnego z przyprawami (zioła prowansalskie, sól). Wyciśnij ząbek czosnku i następnie dodaj go do sosu.