Różni się ona od innych tego typu tabel ponieważ wszelkie rekomendacje żywieniowe wydawane przez dr Younga są bazowane na badaniach krwi, które przeprowadził.
Jeśli jakiś produkt powszechnie uznawany za alkalizujący znajduje się w produktach zakwaszających, to znaczy, że po badaniach dr Young odkrył, że jego wpływ na naszą krew jest zakwaszający, lub że ma dużo grzybów i pleśni.
Tabela jest również dostępna w wersji graficznej, w idealnym do wydruku formacie PDF. Możesz pobrać klikając na przycisku Pobierz darmowy plik PDF >> po prawej stronie.
ALKALICZNE JEDZENIE |
KWASOWE JEDZENIE |
||
WARZYWA Szparagi Karczochy Kapusta Sałata Cebula Kalafior Rzodkiewka Pomidor Szwed Roszponka warzywna Groszek Cukinia Czerwona kapusta Por Rukiew wodna Szpinak Rzepa Szczypiorek Marchew Zielona fasola Burak Czosnek Seler Ogórek Brokuły Jarmuż Brukselka Zielenina |
OWOCE Cytryna Limonka Awokado Grejpfrut Rabarbar |
MIĘSA Wieprzowina Jagnięcina Wołowiny Kurczak Indyk Skorupiaki Inne owoce morza (z wyjątkiem okazjonalnych tłustych ryb takich jak łosoś) |
NABIAŁ Mleko Jaja Ser Śmietana Jogurt Lody |
NAPOJE Zielone napoje Sok ze świeżych warzyw Czysta woda (poddana destylacji,odwróconej osmozie, zjonizowana) Lemoniada (czysta woda + świeże cytryny lub limonki) Herbata ziołowa Bulion warzywny Nie słodzone mleko sojowe Mleczko migdałowe |
INNE Ocet Biały makaron Białe pieczywo Chleb razowy Herbatniki Sos sojowy Tamari Przyprawy (sos pomidorowy, majonez itp.) Sztuczne substancje słodzące Miód |
NAPOJE Napoje gazowane Kawa Herbata Piwo Wódka Soki owocowe Koktajle mleczne Mleko Tradycyjna herbata |
|
NASIONA, ORZECHY I ZIARNA Migdały Dynia Słonecznik Sezam Len Kasza gryczana Orkisz Soczewica Nasiona kminku Kiełki nasion |
DANIA GOTOWE Słodycze Czekolada Posiłki z kuchenki mikrofalowej Konserwy Zupy w proszku Dania gotowe Fast food |
TŁUSZCZE I OLEJE Tłuszcze nasycone Oleje uwodornione Margaryna (gorsza niż masło) Olej kukurydziany Olej roślinny Olej słonecznikowy |
|
TŁUSZCZE I OLEJE Len Konopia Awokado Oliwka Wiesiołek Ogórecznik Mieszanki oleju |
INNE Kiełki (soja, lucerna, fasola mung, pszenica, rzodkiewka, ciecierzyca, brokuły, itp.) Hummus Tahini |
OWOCE Wszystkie owoce, oprócz tych wymienionych w kolumnie alkalicznej. |
NASIONA i ORZECHY Orzeszki ziemne Orzechy nerkowca Pistacje |
Wskazówki ogólne: Trzymaj się sałatek, świeżych warzyw, orzechów i olejów. Staraj się spożywać dużo surowej żywności i co najmniej 2-3 litrów czystej wody na dobę. |
Wskazówki ogólne: Omijaj tłuste mięsa, mleka, sery, słodycze, czekolady, alkohol i tytoń. Pakowana żywność jest często pełna ukrytych przestępców, a posiłki z mikrofali są pełne cukrów i soli. Przez gotowanie usuwa się składniki odżywcze. |