Życie i śmierć zaczyna się w układzie krwionośnym jelita cienkiego, gdzie komórki macierzyste krwi są tworzone z płynu zasadowego pochodzącego ze spożywanej żywności.
To właśnie w kryptach jelita cienkiego ciecz treści pokarmowej przekształcana jest w komórki macierzyste, następnie w erytroblasty a później w erytrocyty. Ta nowo powstała krew transportowana jest do żyły wrotnej, następnie do żyły głównej poprzez którą dociera bezpośrednio do serca, skąd przenoszona jest do płuc w celu natlenienia, a następnie z powrotem trafia do serca, aby mogła być dystrybuowana za pomocą ogólnego układu krążenia.
Kiedy kosmki jelitowe lub korzenie jelita cienkiego są uszkodzone, wytwarzana jest niewystarczająca ilość zdrowej krwi i wtedy pojawiają się objawy choroby. Jelito cienkie wytwarza średnio 3 miliony czerwonych krwinek na sekundę. Jakość tych czerwonych krwinek wytworzonych w kryptach jelita cienkiego obrazuje jakość zdrowia komórek ciała.
Wszystkie komórki ciała są utworzone z krwi. Dlatego jakość komórek ciała zależy od jakości krwi, a jakość krwi zależy od tego, co jemy i pijemy. Innymi słowy, zdrowa krew równa się zdrowe kości, mięśnie, system nerwowy, płuca, wątroba, serce, itp.
Gdy poprzez kwaśną dietę i zły styl życia uszkadzają się kosmki jelitowe, wówczas organizm zaczyna wytwarzać czerwone krwinki z innych komórek ciała. Nazywamy to odwrotną transformacją, gdy organizm zaczyna produkować czerwone krwinki ze szpiku kostnego, komórek wątroby, itp.
Główną przyczyną niedowagi, szczególnie w cukrzycy typu I jest uszkodzenie kosmków jelitowych i organu produkcji czerwonych ciałek krwi z komórek ciała. Aby budować silne ciało, o mocnych kościach, mięśniach, zdrowych gruczołach i narządach, muszą być tworzone zdrowe czerwone krwinki w rdzeniu jelita cienkiego, a nie w wątrobie czy kościach.
Powstawanie dobrej jakości i ilości czerwonych krwinek może odbywać się jedynie z alkalicznych płynów wytworzonych z zielonej żywności o pH co najmniej 8,4.
W ciągu ostatnich 25 lat zostały przeprowadzone badania dotyczące stylu życia i diety, które mają wskazać jaka dieta i styl życia przyczyniają się do tworzenia zdrowych czerwonych krwinek, a w następstwie zdrowych komórek organizmu. Przekonano się, że w skład diety, dzięki której tworzy się zdrowa krew wchodzą: zielone produkty o niskiej zawartości cukru, zasadowe owoce, warzywa i wielonienasycone tłuszcze.
Większa zawartość chlorofilu i pożytecznych tłuszczy znajduje się w diecie składającej się z zielonej żywności, napojów oraz wielonienasyconych olejów pochodzących z lnu, konopi oraz nasion ogórecznika, dieta ta przyczynia się do tworzenia zdrowszych czerwonych krwinek a tym samym zdrowszych komórek, tkanek i organów.
Dlatego stwierdzam, że istnieją tylko dwa typy krwi: zdrowa i niezdrowa, Cud pH jest dietą, której celem jest tworzenie zdrowych czerwonych krwinek.
Poniższe zdjęcia pokazują prawidłowy i chorobliwy stan kosmków jelitowych. To jest miejsce gdzie zaczyna się życie i gdzie tworzą się główne komórki macierzyste oraz czerwone krwinki!