Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni

30 czerwca 2021
Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Bób to jedna z letnich roślin. Sezon na nią trwa dość krótko (od końca czerwca do końca sierpnia), dlatego warto o tym pamiętać, aby go nie przegapić. To właśnie w tym okresie bób smakuje najlepiej. Oprócz dobrego smaku roślina oferuje wiele cennych właściwości.

Kilka słów o bobie

Bób należy do roślin strączkowych. Jest powszechnie znany w Europie, Afryce, na Wschodzie, można go kupić także w Ameryce. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą sprzed 9-10 tysięcy lat p.n.e., co czyni go jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego uprawa jest dość prosta, dlatego chętnie sadzi się go w przydomowych ogródkach, a nawet na balkonach w blokach. Bób jest mile widziany w diecie wegetariańskiej, choć można go polecić niemal wszystkim. Niestety warzywo jest gazotwórcze, tak więc powinny go unikać osoby na dietach lekkostrawnych i dzieci. Roślina jest niewskazana także osobom chorującym na dnę moczanową i cierpiących na kamienie nerkowe.

Właściwości bobu

Roślina cechuje się przede wszystkim dużą zawartością białka, które może zastąpić białko zwierzęce. Z tego powodu jest częstym elementem diety wegetariańskiej. Zawiera też całkiem sporo błonnika, kwasu foliowego, potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Bób skrywa w sobie również witaminy z grupy B, witaminę A, C, K, żelazo, sód, cynk, węglowodany złożone. To przede wszystkim dzięki tym związkom roślina jest tak wartościowa!

  • Bób jest polecany kobietom planującym ciążę i będącym w ciąży. Roślina zawiera dużą ilość kwasu foliowego, który jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju płodu. Specjaliści polecają spożywanie kwasu foliowego (i produktów, które go zawierają) nawet parę miesięcy przed staraniami o dziecko, a także w trakcie ciąży. Niestety, bób jest również ciężkostrawny, tak więc jeśli przyszła mama w pierwszym trymestrze skarży się na problemy żołądkowe (mdłości, wymioty), powinna zrezygnować z bobu, do momentu aż poczuje się lepiej.
  • Korzystnie wpływa na serce i cały układ krążenia. Warzywo obniża poziom niebezpiecznej homocysteiny i „złego” cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Właściwości bobu to także wspomaganie procesów krwiotwórczych.
  • Ułatwia pracę jelit. Dzięki sporej zawartości błonnika bób wspomaga pracę jelit. Regularne spożywanie błonnika zmniejsza także ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
  • Wspomaga odchudzanie. Szklanka ugotowanego bobu to około 200 kcal, co sprawia, że osoby na diecie odchudzającej mogą śmiało włączyć go do swojej diety. Jako że roślina ta zapewnia uczucie sytości, zmniejsza chęć na podjadanie i pomaga utrzymać się zaleceń dietetycznych.
  • Wspomaga odkwaszanie organizmu. Bób to oczywiście jedno z wielu warzyw mile widzianych na diecie zasadowej.

Bób w kuchni

Warzywo to można jeść zarówno na surowo (o ile są to młode ziarna z dość miękką skórką), jak i po ugotowaniu. Młody bób świetnie smakuje sam z niewielkim dodatkiem oliwy, czosnku lub koperku. Dobrze się odnajduje także w towarzystwie makaronów, ryżu, kasz, w sałatkach, zupach, risotto. Można z niego zrobić pasty kanapkowe, dipy, czy też hummus, kotlety, pasztety, a nawet… desery. Mnogość kulinarnych zastosowań jest dodatkowym argumentem, aby go dodać do letniej kuchni.


Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij