Placki warzywne to jeden z prostszych sposobów na w miarę szybki i pożywny obiad lub inny posiłek. Przepisów na placki jest całe mnóstwo, natomiast dziś przedstawiamy przepis na japońskie placki warzywne, okonomiyaki – bez mięsa.
W poniższym przepisie jest kilka składników o działaniu zakwaszającym, lecz przepis mieści się w głównej zasadzie diety alkalicznej 80/20 (80% składników zasadowych, 20% możliwych składników zakwaszających lub neutralnych). Przepis można zmodyfikować według indywidualnych potrzeb kulinarnych (np. zamiast jajka można dodać zawiesinę z siemienia lnianego, natomiast zamiast mąki pszennej można dodać mąkę bezglutenową itp.).
Czym są placki okonomiyaki?
Czym jest to danie o tajemniczo brzmiącej nazwie? Najogólniej mówiąc, są to placki z kapustą i innymi składnikami. „Okonomiyaki” w dokładnym tłumaczeniu oznaczają „smażysz, co chcesz”. Tak więc w różnych regionach Japonii można się spotkać z różnymi recepturami. I tak na przykład w regionie Kansai składniki miesza się z ciastem przypominającym ciasto naleśnikowe, natomiast w Hiroszimie składniki układa się warstwowo, ponadto w daniu jest obecny makaron. Poniższa propozycja dania jest bliższa recepturze z Kansai, przynajmniej pod względem wykonania dania.
Japońskie placki warzywne
Placki są łatwe do przygotowania. Ich przyrządzenie powinno zająć około 30 minut. Poniższe składniki są przewidziane na 4 porcje.
Składniki
Placki:
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 cm świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- 100 g kapusty
- 1 marchewka
- 50 g selera korzeniowego
- 1 dymka
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 cytryna
- 1 garść listków rukoli
- sól
- pieprz
Dekoracja:
- 4 łyżeczki prażonego sezamu
- 1 dymka
- 1 papryczka chili
Przygotuj:
tarki o małych i grubych oczkach
Przygotowanie
Placki:
- Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
- Kapustę drobno szatkujemy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Dodajemy warzywa do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy łyżką na patelnię porcje masy, a następnie formujemy placuszki.
- Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Sos:
Jogurt grecki przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i posiekaną drobno rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Sposób podania:
Japońskie placki podajemy z przygotowanym sosem, posypane prażonym sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.
Powyższe danie jest dobre na obiad, kolację, śniadanie lub lunch do pracy.
Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej warzywa i owoce”, Ryneczek Lidla.