Do naszych propozycji obiadowych (lub na śniadania, bądź też kolacje) dołącza tarta szpinakowa ze spodem zrobionym z batatów. Jej wykonanie jest proste. Co prawda wymaga poświęcenia chwili czasu (ponad godzinę), lecz efekty są wyjątkowo smakowite.
Tarta szpinakowa z batatem
Składniki
Masa szpinakowa:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g liści szpinaku baby
- 3 suszone pomidory
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki startego sera grana padano
- 1 szczypta płatków chili
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Spód:
- 1 batat
- 1 łyżka oliwy
Przygotuj:
praskę do czosnku, krajalnicę (opcjonalnie), ręcznik papierowy, formę o średnicy 20 cm, piekarnik rozgrzany do temperatury 180 stopni C z funkcją grzania góra-dół
Przygotowanie
Masa szpinakowa
Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut. Następnie masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Spód
Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia. Następnie przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batatu. Wylewamy na nie masę szpinakową. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana.
Smacznego 🙂
Tarta szpinakowa najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto ją zaserwować tuż po przygotowaniu. Jeśli zostanie z obiadu, przed podaniem podgrzej ją w piekarniku.
Tarta – najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej
Tarta to danie charakterystyczne dla kuchni francuskiej, choć jest znana praktycznie na całym świecie. Może być przygotowana na słodko (np. z owocami sezonowymi, kremami) lub w wersji wytrawnej (np. z warzywami, twarogiem). Choć podstawę dania zwykle stanowi ciasto kruche, drożdżowe lub francuskie, można natrafić na inne wersje, takie jak powyższa z batatami. Tarta to również danie, które zachęca do kulinarnych eksperymentów. Jeśli nie przepadasz za szpinakiem (lub innym składnikiem z przepisu), zastąp go innym zielonym warzywem. Bez względu na to, którą wersję wybierzesz, tarta zawsze będzie smakować świetnie.
Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej warzywa i owoce”, Ryneczek Lidla.