Świeżo wyciskane soki to prawdziwe dobrodziejstwo. Dzięki nim można w szybki i niezwykle smakowity sposób zapewnić sobie niezbędną dawkę witamin, minerałów, antyoksydantów i innych kluczowych dla zdrowia składników. To również dobry pomysł, aby „przemycić” warzywa i owoce to diety niejadków, ponieważ każde dziecko kocha soki.
Jednak przygotowując soki lub smoothie w domowych warunkach czasem rodzą się wątpliwości jak zrobić to dobrze – czy można do sokowirówki lub wyciskarki dodać rośliny z pestkami? Jak wycisnąć sok z warzyw liściowych? Czy drobne owoce nadają się do wyciskarki? Poniżej rozwiewamy te i inne wątpliwości, dzięki wskazówkom zaczerpniętym z książki „Zdrowe odkwaszanie”.
Rady dotyczące wyciskania soków
- Owoce cytrusowe przekrojone na pół należy wyciskać w ręcznej lub elektrycznej wyciskarce do cytrusów. Jeśli owoce nie pochodzą z uprawy ekologicznej, należy dociskać owoce ręką przez cienką ściereczkę kuchenną. Szkodliwe substancje ze skórki wsiąkną w nią i nie przedostaną się do soku.
- Owoce jagodowe trzeba obrać z liści, szypułek i ich nasad. Miękkie owoce (truskawki, maliny) najlepiej miksować blenderem lub w mikserze, a następnie przecierać przez sitko. Winogrona i porzeczki nadają się również do wyciskania w wyciskarce.
- Owoce pestkowe najpierw należy wypestkować, a potem wrzucić do wyciskarki.
- Miękkie owoce miksuje się blenderem lub w mikserze.
- Miękkie gruszki bez gniazd nasiennych należy miksować.
- Owoce ziarnkowe trzeba pokroić na kawałki i wrzucić do wyciskarki razem z gniazdami nasiennymi, lecz bez nasion.
- Owoce egzotyczne przeważnie trzeba obrać, pokroić na kawałeczki i zmiksować.
- Warzywa należy dokładnie, lecz szybko umyć, pokroić na kawałeczki i wrzucić do wyciskarki – w miarę możliwości razem ze skórką. (Uwaga: skórka buraków ćwikłowych ma bardzo ziemisty smak).
- Warzywa liściowe trzeba ciasno zwinąć i włożyć do wyciskarki.
- Zioła należy drobno posiekać nożem lub rozdrobnić w mikserze.
Jeśli spodobały ci się powyższe wskazówki, zapoznaj się z artykułem „Praktyczne rady dotyczące wyciskania soków”. Znajdziesz tu wiele przydatnych informacji m.in. o tym, jak długo można przechowywać soki po przyrządzeniu, jak podkreślić smak soków warzywnych lub czy istnieje coś takiego jak kolejność wyciskania warzyw i owoców.