Gulasz z batatów to niezwykle smakowita propozycja obiadowa dla osób będących na diecie odkwaszającej organizm i nie tylko. Jest pełen alkalicznych składników, zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw.
Przygotowanie dania jest proste, lecz trochę czasochłonne (wraz z gotowaniem powinno to zająć około 45 minut). Jednak trzeba wyraźnie podkreślić, że czas spędzony w kuchni nie będzie czasem straconym, ponieważ danie jest pyszne, zdrowe i przyczynia się do równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po ten przepis i przyrządzić małą ucztę dla podniebienia…
Jak zrobić gulasz z batatów?
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru – 1 cm
- 1 papryczka chili
- 1 duży batat
- jedna puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka mielonego curry
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 g ciecierzycy z puszki
- sól
- pieprz
- pół brokuła
- 4 garści liści szpinaku
- 100 g suchej czerwonej soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
Dekoracja:
- pęczek pietruszki
- awokado
- limonka
Przygotowanie:
- Na dnie głębokiego rondla roztop olej kokosowy.
- Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż około 2 minut.
- Następnie dodaj starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili, po czym podsmaż kolejną minutę.
- Obierz bataty i pokrój w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodaj do rondla i wymieszaj.
- Później dodaj pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, a następnie dodaj brokuł pokrojony na różyczki, szpinak i opłukaną soczewicę.
- Całość zalej bulionem, tak aby przykrył soczewicę ponad 1 cm. Gotuj przez kolejne 10 minut.
- Jeśli gulasz jest za rzadki, należy zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu lub mleczka kokosowego.
Sposób podania: Gulasz podawaj obficie posypany posiekaną pietruszką i awokado pokrojonym w kostkę oraz skropiony sokiem z limonki.
Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Jeść zdrowiej warzywa i owoce” Kuchnia Lidla