Skóra jest organem, który szybko reaguje na błędy żywieniowe. Niezdrowa żywność, fast foody, mała ilość warzyw w diecie często manifestuje się szerokim wachlarzem niedoskonałości skórnych. Odpowiednia dieta pomaga także zmniejszyć objawy wielu chorób skórnych, np. trądziku, egzemy lub alergii. Jej rola jest ogromna, tak więc poznajmy kluczowe składniki i grupy pokarmów, które warto na co dzień mieć w swojej diecie.
Czego potrzebuje skóra?
Witaminy
Odpowiednia ilość witamin i minerałów to absolutna podstawa zdrowia – także zdrowia skóry. Do witamin, które mają niebagatelny wpływ na skórę zalicza się:
- Witaminę C. Bierze ona udział w syntezie kolagenu (dzięki niemu skóra jest elastyczna), zmniejsza przebarwienia, redukuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Jej źródłem jest mnóstwo różnych warzyw i owoców, m.in.: brokuły, natka pietruszki, papryka, zielone warzywa liściaste, cytrusy.
- Witaminę A. Reguluje ona wydzielanie łoju, dba o prawidłowy poziom nawilżenia skóry, wspomaga leczenie trądziku pospolitego. Duże ilości tego składnika oferują m.in.: buraczki, czerwona papryka, marchew, morele.
- Witaminy D i E. Regulują poziom nawilżenia skóry, łagodzą stany zapalne, a także wspomagają leczenie trądziku (zwłaszcza witamina D). Najlepszym sposobem na pozyskanie witaminy D jest ekspozycja na słońce. Z kolei spore dawki witaminy E znajdziemy m.in. w tłoczonych na zimno olejach roślinnych, orzechach, papryce, niektórych rybach (np. węgorzu).
- Witamina PP. Posiada właściwości przeciwzapalne i złuszczające. Duże ilości tego składnika znajdziemy m.in. w rybach (tuńczyk, makrela, pstrąg), ryżu brązowym, morelach.
Minerały
Składniki mineralne to kolejna ważna grupa produktów wspomagających zdrowie i piękny wygląd skóry. Krzem, siarka, cynk i selen to kluczowe związki. Dbają one o optymalny poziom nawilżenia, przyspieszają złuszczanie naskórka, wykazują działanie bakteriostatyczne, antyseptyczne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Znakomitym źródłem tych składników są nasiona i ziarna (np. pestki słonecznika, dyni, groch, soczewica, fasola), orzechy (np. migdały, orzechy laskowe), suszone owoce (np. śliwka, morele), kasze, warzywa, owoce).
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Nienasycone kwasy tłuszczowe to kolejna ważna grupa związków. Dzięki nim skóra wolniej się starzeje, jest bardziej odporna na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych (np. promieniowania UV), szybciej się regeneruje. Ich najlepszym źródłem są wysokogatunkowe oleje roślinne tłoczone na zimno (np. lniany, rzepakowy, sojowy, z wiesiołka), a także orzechy włoskie, żółtka jaj, ryby morskie (łososie, makrele, śledzie itp.).