Pasty kanapkowe to cudowny wynalazek 🙂 Są bardzo proste w przygotowaniu (zakładając, że masz do dyspozycji blender lub malakser). W dodatku możesz je nasycić ulubionymi warzywami i pozwolić sobie na dowolną konfigurację składników.
Warzywne pasty kanapkowe bez problemu znajdziesz w wielu sklepach i marketach, warto jednak pokusić się o samodzielne ich wykonanie. Dzięki temu masz pełną kontrolę nad jakością pasty, nie spożywasz konserwantów obecnych w gotowych produktach i masz możliwość dopracowania smaku tak, aby pasował tobie w 100%. Pasty idealnie pasują do chleba, jednak można je również podawać do makaronów, ryżu lub jako dip do krakersów, nachosów i innych przekąsek. Poniższe przepisy zostały dostosowane do diety alkalicznej i nie zakwaszają organizmu 🙂
Alkaliczne pasty kanapkowe
Pasta z kaparów
Składniki:
- pół szklanki ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 duży lub średniej wielkości pomidor
- 1 łyżeczka kaparów
- pieprz, sól i inne ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie: Ciecierzycę ugotuj, chyba że masz ją z puszki, więc od razu wrzuć do blendera. Pomidor pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodaj do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Pasta z awokado
Składniki:
- jedno duże dojrzałe awokado lub 2 mniejsze
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku lub połówka małej cebuli
- szczypta soli, pieprzu
Przygotowanie: Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Pasta z bakłażana
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 suszone pomidory
- garstka natki pietruszki lub koperku
- 2 ząbki czosnku lub mała cebulka
- pół łyżeczki słodkiej papryki i ostrej papryki (jeśli lubisz pikantny smak)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażana przekrój na pół i upiecz w piekarniku (45 minut przy 180 stopniach C powinno wystarczyć).
- Po upieczeniu poczekaj aż warzywo ostygnie, a następnie zdejmij skórkę (powinna sama odchodzić).
- Miękką masę przełóż do blendera, a później pokrój suszone pomidorki, natkę pietruszki lub koperek. Składniki wrzuć do blendera.
- Jeśli używasz czosnku, przeciśnij go przez praskę. Jeśli cebulki, pokrój ją na kosteczkę, zeszklij na patelni i dodaj do reszty składników.
- Całość przyprósz przyprawami i zmiksuj na gładką masę.
Pasta z buraczka
Składniki:
- pół szklanki czerwonej fasoli (może być z puszki)
- 1 buraczek
- pół cytryny
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Fasolę namocz na noc, następnego dnia gotuj do momentu aż będzie bardzo miękka. Jeśli masz fasolę z puszki, nie musisz tego robić.
- Buraczka ugotuj lub upiecz do miękkości. Po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
- Z cytryny wyciśnij sok.
- Zmieszaj wszystkie składniki, następnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.