Cebula to warzywo, które od dawna gości w diecie Polaków. Najprawdopodobniej w dzieciństwie wielu z nas popijało sok z cebuli na przeziębienie. Nasze mamy i babcie wiedziały co robiły – to warzywo jest istną skarbnicą cennych związków wzmacniających organizm.
Właściwości cebuli
Cebula to jedna z podstawowych roślin w medycynie ludowej. Niegdyś wywary z cebuli były polecane przy chorobach reumatycznych, syrop z cebuli – na przeziębienie, a wąchanie surowej cebuli zmniejszało katar.
Przez stulecia warzywo było skutecznym specyfikiem w walce ze szkorbutem (duży niedobór witaminy C), „ratowało” więc żeglarzy, kupców, żołnierzy i inne grupy narażone na brak świeżych owoców i warzyw.
Dziś o cebuli wiemy znacznie więcej, a jej wspaniałe właściwości warto wykorzystać do podreperowania swojego zdrowia.
- Odkwaszanie organizmu. Cebula świetnie odkwasza organizm, dlatego powinna być stałym elementem diety alkalicznej.
- Wzmocnienie po kuracji antybiotykowej. Cebula jest naturalnym prebiotykiem, chroniącym organizm przed rozwojem bakterii chorobotwórczych. Zamiast sięgać po apteczne specyfiki, możesz najpierw wypróbować cebuli.
- Regulacja poziomu cukru we krwi. Dzięki obecności chromu warzywo reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy.
- Odchudzanie. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi i zrzuceniu zbędnych kilogramów.
- Grypa i przeziębienie. Dzięki związkom o działaniu antybiotycznym cebula zmniejsza objawy przeziębienia i grypy, działa przeciwkaszlowo, łagodzi bóle gardła.
- Nadciśnienie i cholesterol. Warzywo działa korzystnie także na układ krążenia. Obecny w cebuli związek o nazwie allicyna, obniża poziom „złego” cholesterolu i normuje ciśnienie krwi.
- Choroby reumatyczne. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, warzywo może łagodzić objawy chorób reumatycznych.
Cebula a choroby nowotworowe
Możliwości cebuli motywują, aby sięgać po nią jeszcze częściej. Wśród jej wielu licznych właściwości warto wymieć również działanie antyrakowe, które zawdzięcza głównie witaminie C, związkom siarki i kwercetynie.
Przeciwwskazania
Mimo wielu cennych właściwości cebula, zwłaszcza surowa, nie jest dla każdego. Powinny z niej zrezygnować osoby z chorobami układu pokarmowego, chorobami nerek i wątroby. U osób ze zgagą cebula może nasilać nieprzyjemne pieczenie.