Bakłażan to warzywo o cudownym wyglądzie, intrygującym smaku i wielu cennych składnikach. Można go piec, gotować, grillować, smażyć. Ciekawą propozycją kulinarną jest bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, fetą i warzywami. Podpowiadamy, jak go zrobić.
Bakłażan faszerowany
Do wykonania tego pysznego dania potrzebujesz zaledwie kilku składników, chwili wolnego czasu i piekarnika.
Składniki:
- bakłażan
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 100 g sera feta
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 średniej wielkości cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sól i ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Przekrój bakłażana wzdłuż, tak aby powstały dwie równe części.
- Wydrąż połówki tak, aby pozostały na skórce jedynie cienkie brzegi.
- Wydrążone środki bakłażana pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, następnie przesyp je do miski.
- Ugotuj kaszę, gdy już będzie miękka, przesyp ją do miski z podsmażonym bakłażanem.
- Pokrój pomidory, dodaj je do kaszy i podsmażonego bakłażana.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na patelni, następnie dodaj do reszty warzyw.
- Fetę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników, zostawiając odrobinę sera – zużyjemy go na końcu, do posypania dania, gdy już będzie gotowe.
- Składniki w misce wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Nałóż farsz do „łódeczek” bakłażana.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni C) przez około 40 minut.
- Gotowe danie posyp rozdrobnioną resztką sera feta i posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Bakłażan faszerowany może być propozycją na obiad lub kolację. Nasz przepis wystarczy na jedną porcję obiadową lub dwie lekkie kolacje. Jeśli planujesz przygotować większą ilość dań, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.
Właściwości bakłażana
Bakłażan to cenne źródło wielu ważnych składników. Znajdziemy w nim między innymi substancje wspomagające pracę narządu wzroku i zapobiegające niektórym chorobom, np. zaćmie. To warzywo jest również świetnym źródłem związków o działaniu antyoksydacyjnym (antocyjany, flawonoidy). Antyoksydanty (inaczej: antyutleniacze) neutralizują wolne rodniki – związki przyspieszające proces starzenia się organizmu i powodujące wiele chorób, m.in. nowotwory. W czym jeszcze może pomóc to warzywo? Więcej informacji znajdziesz w artykule 6 właściwości zdrowotnych, jakie oferuje bakłażan >>