Wrzody żołądka to często występująca dolegliwość. Może pojawić się w różnych grupach wiekowych – nawet u dzieci. Bywa, że zaczyna się „niewinnie” – od niestrawności lub zgagi, jednak w miarę postępu choroby dolegliwości nasilają się. W przypadku nieleczenia, wrzody mogą doprowadzić nawet do niebezpiecznych krwotoków wewnętrznych. Jednym z kluczowych elementów leczenia jest zmiana diety. Czy dieta alkaliczna jest pomocna w przypadku tej dolegliwości? Odpowiadamy poniżej.
Czym są wrzody żołądka?
Wrzody żołądka to potoczna nazwa choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (początkowego odcinka jelita cienkiego). Charakteryzuje się ona obecnością ubytków w błonie śluzowej – wrzodów. Ubytki najczęściej pojawiają się w żołądku i dwunastnicy. Powstają one w wyniku zaburzenia równowagi pomiędzy czynnikami drażniącymi (kwas solny) a ochronnymi (zdrowa błona śluzowa).
Wbrew powszechnej opinii wrzody nie są spowodowane stresem, choć silny i częsty stres może nasilać nieprzyjemne objawy. Najczęstszą przyczyną wrzodów jest bakteria Helicobacter pylori, która znakomicie sobie radzi w kwaśnym środowisku żołądka.
Objawy
Wiele osób cierpiących na tę przypadłość nie odczuwa żadnych dolegliwości. Jeśli już jednak one się pojawiają, mogą nimi być:
- Ból o piekącym charakterze i dyskomfort w nadbrzuszu, pojawiające się na czczo lub 1-3 godziny po posiłku. Dolegliwości mijają po zjedzeniu posiłku lub zażyciu leków zobojętniających kwas solny.
- Niestrawność i odbijanie treści pokarmowej.
- Nudności, czasem wymioty.
- Nieprzyjemne uczucie pełności lub „rozpierania” żołądka po posiłkach.
W przypadku wystąpienia tych objawów, nie zwlekaj – udaj się do lekarza. Gastrolog postawi diagnozę na podstawie gastroskopii i badania pod kątem obecności Helicobacter pylori.
Dieta alkaliczna a wrzody żołądka
Jednym z kluczowych elementów leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy jest odpowiednia dieta. Lista niewskazanych lub wręcz zakazanych produktów jest dość długa. Zalicza się do nich między innymi: tłuste mięso, konserwy mięsne i rybne, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, smażone potrawy, produkty przetworzone (słodycze, chipsy), mocna herbata, kawa, napoje gazowane, alkohol, a także pikantne przyprawy. Jak widać, produkty te nie są wskazane również przy diecie odkwaszającej organizm. Osoby, które cierpią na wrzody żołądka, mogą śmiało korzystać z diety alkalicznej, jednak z drobnymi wyjątkami. O ile dieta zasadowa nie wyklucza żadnych warzyw, o tyle przy diecie na wrzody trzeba uważać na warzywa kapustne, rzepę, rzodkiewkę, cebulę, szczypiorek, a nawet ogórki. Różnica występuje także przy owocach. Dieta alkaliczna sugeruje spożywanie cytrusów i rabarbaru, natomiast dieta dla „wrzodowców” dopuszcza większość owoców, o ile będą one dojrzałe, bez skórki i pestek.
Chlorofil na wrzody
Jeśli cierpisz na wrzody żołądka i poszukujesz preparatów, które mogłyby złagodzić ich objawy, to warto polecić chlorofil w płynie >> Chlorofil to składnik występujący w roślinach, który działa na człowieka niezwykle korzystnie. Do jego głównych zadań należy wzmocnienie, oczyszczenie i odkwaszenie organizmu, a także złagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, między innymi wrzodów żołądka.