Brukselka to niezwykle wartościowe warzywo, choć niektórym z nas może kojarzyć się z rozgotowanym i nieapetycznym warzywem z dzieciństwa. Warto przełamać te skojarzenia, ponieważ ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Pieczona brukselka ma wyborny smak i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna przypaść do gustu nawet wybrednych smakoszy.
Pieczona brukselka z żurawiną
Jak przygotować danie? Jest to bardzo proste – wystarczy kilka składników, piekarnik i odrobina wolnego czasu.
Składniki:
- 2 garści brukselki
- mała garść suszonej żurawiny
- 4 łyżki fety
- pół szklanki orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Umytą i osuszoną brukselkę przekrój na pół i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Dodaj żurawinę, orzechy, przyprawy, olej i całość dokładnie wymieszaj.
- Piecz około 25 minut, w temperaturze 220 stopni C, do momentu aż warzywo się zarumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika, posyp danie małymi kawałkami fety.
Smacznego 🙂
Właściwości brukselki
Jeśli jeszcze nie przekonałeś się do brukselki, być może pomoże wiedza, jak bardzo cenne jest to warzywo:
- Brukselka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w niej dużo witaminy C, A, K1, a także witaminy z grupy B, minerały (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan), błonnik, antyoksydanty, związki fitochemiczne.
- Brukselka wykazuje działanie antynowotworowe, dzięki obecności związków fitochemicznych ( sulforafan, polifenole i glukozynolany ).
- Jest niskokaloryczna, zawiera mało tłuszczu, ale dużo błonnika i białka, dlatego powinna się znaleźć w diecie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
- To warzywo również znakomicie odkwasza organizm, przede wszystkim dzięki obecności alkalizujących minerałów.
- Wspomaga pracę układu odpornościowego, jest więc idealnym składnikiem w diecie w okresie jesienno-zimowym.
Więcej właściwości brukselki poznasz w artykule Brukselka – właściwości i zastosowanie kulinarne >>
Za co jeszcze warto pokochać brukselkę?
To warzywo świetnie smakuje w wersji grillowanej, pieczonej lub gotowanej. Pasuje zarówno do innych warzyw, jak i mięs, makaronów, kasz, ryb, serów, orzechów czy też grzybów. Można z niej przygotować wiele smakowitych dań i przy okazji wzmocnić organizm.