Jesienne soki i koktajle to znakomity dodatek do diety. Zawierają one dużo witamin, minerałów, antyoksydantów i innych składników, które wzmacniają układ odpornościowy. Są łatwe w przygotowaniu, składają się z łatwo dostępnych składników i wybornie smakują. Dlatego jesienne soki i koktajle powinny się znaleźć nie tylko w diecie miłośników zdrowego odżywiania.
Jarmuż, jabłko, pomarańcza
Jarmuż>> to warzywo o bardzo dużej gęstości odżywczej. Co to oznacza? Że na jedną kalorię przypada bardzo dużo różnych składników odżywczych, między innymi witaminy C, A, K, a także chlorofilu, flawonoidów i odkwaszających minerałów.
Składniki:
- 200 g jarmużu
- 2 pomarańcze
- 1 jabłko
Przygotowanie: Wszystkie składniki umyj, z jabłka usuń gniazda nasienne, następnie całość zmiksuj w wyciskarce lub sokowirówce – w zależności od tego, jakie urządzenie posiadasz w domu.
Rozgrzewająca pomarańcza
Pomarańcza to znakomite źródło witaminy C, dlatego obowiązkowo powinna się znaleźć w jesiennym menu, chociażby w sokach i koktajlach. Oprócz tego znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę A, czy też olejek pomarańczowy o właściwościach uspokajających i przeciwdepresyjnych.
Składniki:
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- 1 banan
- mango – około 40 g
- niewielki kawałeczek imbiru
Przygotowanie: Składniki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Całość zmiksuj.
Buraczkowe wzmocnienie
Buraczek to kolejna niezwykle cenna roślina, o której warto pamiętać jesienią. Odkwasza, oczyszcza organizm i wzmacnia układ odpornościowy – to niektóre jego właściwości, choć jest ich znacznie więcej (zobacz: 10 cennych właściwości buraka).
Składniki:
- pół buraka
- 2 jabłka
- 1 marchew
- pół cytryny
Przygotowanie: Składniki umyj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj.
Dynia, banan, jabłko
Dynia >> to niekwestionowana królowa jesieni. Jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych i co ciekawe, każdy jej element (skórka, miąższ, pestki) jest jadalny. Tak więc jesienią ochoczo korzystamy z jej dobrodziejstw.
Składniki:
- 1 szklanka upieczonego miąższu dyni
- 2 jabłka
- 1 banan
- szczypta cynamonu do smaku
Przygotowanie: Z jabłek usuń gniazda nasienne. Zmiksuj wszystkie składniki.
Zielony koktajl z suszonych warzyw
Wykonanie tego koktajlu jest najprostsze. Potrzebujemy jedynie szklanki chłodnej wody i łyżeczki sproszkowanych warzyw Alkaline 16 Greens >> W ten sposób dostarczamy organizmowi witaminy, minerały i inne cenne składniki, których organizm potrzebuje przez cały rok, również jesienią.