Cukinia jest jednym z warzyw znakomicie odkwaszających organizm. Jest przy tym lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna składników odżywczych. Faszerowana cukinia to w miarę szybki przepis na pyszne i zdrowe danie dla całej rodziny. Jak ją zrobić? Podpowiadamy poniżej.
Faszerowana cukinia – przepis
Składniki:
- 3 cukinie
- 300 g pomidory pokrojone
- 90 g kaszy gryczanej niepalonej
- 60 g soczewicy czerwonej
- 50 g suszonych pomidorów
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 g pestek dyni
- 300 ml wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
- Cukinie wydrąż, łódki włóż do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 175 stopni.
- Na łyżeczce oliwy podsmaż posiekane cebule i ząbki czosnku. Smaż około 3 minut.
- Środki cukinii oraz pomidory (suszone i świeże) pokrój w kostkę.
- Pokrojone warzywa połącz z kaszą, soczewicą, wodą i przyprawami. Całość duś pod przykryciem około 10-15 minut aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody.
- Farsz rozłóż do podpieczonych łódek cukinii i wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut w temperaturze 175 stopni do momentu aż cukinia będzie miękka.
- Posyp prażonymi pestkami dyni.
Zdrowotne właściwości cukinii
Cukinia jest bardzo zdrowa, uniwersalna w zastosowaniu i można dodać ją bez obaw nawet do diety małych dzieci. Dlatego jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Dzięki temu, że ma niezwykle łagodny smak, pasuje do wielu różnych potraw. Można ją spożywać na surowo, smażyć, dusić, gotować, grillować i piec. Jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych.
Równie cenne są jej zdrowotne właściwości. Cukinia zawiera najważniejsze minerały odkwaszające organizm, jest więc warzywem idealnym do diety alkalizującej. Jest również niskokaloryczna i zawiera błonnik, dlatego powinna być ważnym składnikiem diet odchudzających. Cukinia jest również warzywem znakomicie działającym na układ pokarmowy – wspomaga trawienie, łagodzi niektóre dolegliwości pokarmowe (np. biegunkę, zaparcia, wzdęcia), poprawia przemianę materii. Ogromną zaletą cukinii jest również fakt, że nie kumuluje w sobie metali ciężkich. Więcej właściwości tego wspaniałego warzywa poznasz w artykule Odkwaszające właściwości cukinii >>
Przepis pochodzi z ebooka portalu Salaterka.pl