Brukiew to bardzo zdrowe, lecz w Polsce nieco zapomniane warzywo. Starszemu pokoleniu kojarzy się z wojną i okresem powojennym, ponieważ ze względu na niską cenę i małe wymagania uprawy była wtedy łatwo dostępna. Warto jednak przywrócić jej należne miejsce w polskiej kuchni, ponieważ ta niepozorna roślina jest świetną „tarczą antyrakową”, w dodatku dba o równowagę pH.
Zupa z brukwi
Jednym z prostszych i bardzo smakowitych przepisów jest zupa z brukwi. Jej tradycyjna wersja zawiera mięso, dlatego poniżej przedstawiamy wersję wege – lżejszą, odkwaszającą i równie smaczną.
Składniki:
- 1 kilogram brukwi
- opcjonalnie 2-3 ziemniaki
- kawałek jasnej części pora
- 800ml mleka (w wersji vege może być mleko konopne)
- 2-3 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw (domowa vegeta)
- 1-2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka masła (w wersji vege 2 łyżki oliwy z oliwek)
- 4 łyżeczki majeranku
- 4-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę, a pora pokrój w plasterki. Przełóż je do garnka.
- Następnie dodaj suszone warzywa i zalej je mlekiem. Powinno ono zakryć warzywa, jeśli tak nie jest, dolej jeszcze wodę.
- Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem w blenderze/malakserze.
- Dodaj masło lub oliwę, roztarty z solą i majerankiem czosnek, a także sól i pieprz.
Ciekawostki o brukwi
- Ma ostry smak, który może kojarzyć się z kalarepą lub rzodkiewką.
- Jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku tworzy liście i korzeń, a w drugim pędy kwiatostanowe, na których powstają nasiona.
- Podczas kwitnienia, w drugim roku, staje się rośliną miododajną.
- Jest rośliną wyłącznie uprawną, nie można jej spotkać „na dziko”.
- Ze względu na dużą zawartość witaminy C, Skandynawowie nazywają ją „nordycką pomarańczą”.
- Brukiew jest składnikiem niektórych tradycyjny dań innych krajów. Na przykład w Szkocji znajdziemy ją w haggis – owczych podrobach podawanych z ziemniakami i właśnie z brukwią. Z kolei w Norwegii jest tak popularnym warzywem, jak w Polsce ziemniaki lub marchew.
Przepis pochodzi z bloga chillibite.pl