Moda na zdrowe odżywianie zachęca do próbowania mniej znanych odmian warzyw i owoców. Dotyczy to między innymi sałat. Na naszych talerzach pojawiają się rukola, roszponka, cykoria i inne gatunki. Warto jednak pamiętać o klasyku, który w niczym nie ustępuje modnym sałatom. A jest nim sałata masłowa.
Sałata masłowa – wartości odżywcze i właściwości
Ta niepozorna zieleninka jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi witaminy z grupy B, które wszechstronnie działają na organizm (np. wspierają układ odpornościowy, kostny, krwionośny, nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci), witaminę A, która wspomaga pracę narządu wzroku, witaminę K niezbędną do prawidłowej krzepliwości krwi, czy też witaminę E, która opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni skórę.
Brzmi dobrze, prawda? A to dopiero początek jej właściwości. Sałata masłowa jest również źródłem witaminy C, wspierającej układ odpornościowy i niezbędnej do mnóstwa ważnych procesów. A także witaminy D, której potrzebują nasze kości. Ta sałatka zawiewa w sobie dużo minerałów, m.in.: cynk, żelazo, magnez, wapń, potas, miedź, mangan, jod.
Ta sałatka jest niskokaloryczna, lekkostrawna i nie podrażnia żołądka, co czyni z niej warzywo pasujące do każdej z diet. I co najważniejsze, sałata masłowa wspomaga odkwaszanie organizmu.
Propozycje kulinarne
Sałata masłowa jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Ma delikatnie słodki smak, co sprawia, że znakomicie pasuje do wielu dań. W Polsce jest znana głównie jako obiadowy klasyk, podawana ze śmietaną i szczypiorkiem lub jako element ozdobny na półmiskach, jednak jej możliwości są znacznie większe.
Przede wszystkim świetnie się sprawdzi jako składnik koktajli oczyszczających organizm (propozycja przepisu poniżej). Sałata masłowa znakomicie smakuje z owocami morza, wędzoną rybą, orzechami i serami. Jej miejsce może być w najróżniejszych sałatkach warzywnych, natomiast klasyczną sałatę ze śmietaną można zmienić w mniej kaloryczną wersję, zastępując śmietanę jogurtem.
Koktajl oczyszczająco-odżywczy
Zielone warzywa liściaste są obowiązkowym składnikiem koktajli oczyszczających. Królują w nich jarmuż i szpinak, natomiast mało kto wie, że sałata masłowa będzie równie dobrym i zdrowym dodatkiem, poza tym nada smoothie słodszego smaku.
Aby wykonać koktajl oczyszczająco-odżywczy zmieszaj w blenderze banan, jabłko, awokado, pietruszkę i sałatę. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.