Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

8 powodów, dla których warto jeść kiełki

31 marca 2019
8 powodów, dla których warto jeść kiełki
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Kiełki to bardzo wdzięczny rodzaj żywności – szybko rosną, są skoncentrowanym źródłem licznych składników odżywczych i nadają się do diety każdej grupy wiekowej – dzieci, osób starszych, dorosłych. Poznaj inne właściwości kiełków, dzięki którym z przyjemnością włączysz te wdzięczne rośliny do swojej diety.

8 złotych zalet kiełków

  1. Odkwaszają organizm – dzięki obecności czterech najważniejszych zasadowych minerałów (sód, magnez, wapń, potas), dbają o równowagę pH.
  2. Są roślinami o charakterze biogenicznym – oznacza to, że przekazują człowiekowi swoją energię życiową.
  3. Są bogatym źródłem składników odżywczych – różne kiełki mają nieco odmienny skład, jednak w większości z nich znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, liczne minerały, biotynę, lecytynę, białko, enzymy.
  4. Poprawiają stan włosów, skóry, paznokci.
  5. Obniżają poziom „złego” cholesterolu.
  6. Wzmacniają organizm, są więc rewelacyjnym dodatkiem do diety wiosennej.
  7. Niektóre rodzaje kiełków (np. brokuła) zawierają sulforafany – związki cenione w profilaktyce antynowotworowej.
  8. Są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Do czego można dodać kiełki?

Kiełki są bardzo wdzięcznym rodzajem żywności. Nie dość, że niosą ze sobą wiele cennych właściwości, to możliwości ich zastosowania są całkiem duże.

Te roślinki wzbogacą smak każdej sałatki, surówki koktajlu warzywnego, warzyw pieczonych, gotowanych, duszonych. Ich fantazyjna forma sprawia, że sprawdzą się jako ozdoba zup, różnych dań głównych, kanapek. Można je również „wpleść” do sosów i past.

właściwości kiełków

Właściwości kiełków

Kiełki brokuła. Mają pikantny smak. Ich główną zaletą jest duża zawartość sulforafanu – substancji o działaniu antynowotworowym. Badania pokazują, że zawartość tego związku jest w kiełkach 20-30 razy większa niż brokule. Ich kolejną zaletą jest to, że potrafią w pewnym stopniu zneutralizować Helicobacter pylori – bakterię odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka.

Kiełki rzodkiewki. Mają ostry, wyrazisty smak. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Zawierają dużo witaminy C (nawet 2.5 razy więcej niż sama rzodkiewka), warto więc spożywać je zwłaszcza w okresie zimowo-jesiennym.

Kiełki lucerny. Zawierają kanwaninę, substancję, która chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów (trzustki, okrężnicy). Znajdziemy w nich witaminy wspomagające pracę układu odpornościowego. Co więcej, te rośliny pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu.

Kiełki fasoli mung. Mają delikatnie kwaśny smak. Są bardziej lekkostrawne niż dojrzała fasola. Zawierają sporo białka, witamin i antyutleniaczy, dlatego zapobiegają chorobom serca i nowotworom.

Kiełki rzeżuchy. Są bardzo popularne, zwłaszcza przed Wielkanocą. Mają ostry, wyrazisty smak. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego wzmacniają organizm, poprawiają przemianę materii i wspomagają wydzielanie kwasów żołądkowych.


Przepis na domowy majonez
Przepisy na wieloskładnikowe soki

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij