Sok z brzozy (oskoła) to świetny naturalny sposób na wzmocnienie odporności i wspomaganie leczenia niektórych chorób. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w aptekach lub niektórych supermarketach. Można go również samodzielnie pozyskać podczas spaceru po lesie. Teraz, wiosną, jest najlepszy czas, by spróbować sok prosto z brzozy.
Właściwości soku z brzozy
Sok z brzozy zawiera wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy (witaminy z grupy B, witaminę C) minerały (żelazo, fosfor, potas, magnez, wapń, miedź) a także inne składniki: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, flawonoidy, węglowodany.
Sok można pozyskać z liści, pączków lub pnia brzozy, lecz ten ostatni jest najcenniejszy. Nasi przodkowie często korzystali z soku z brzozy, traktowali go jako naturalny środek leczniczy na niektóre dolegliwości. Oto jego właściwości.
1.Wzmocnienie i oczyszczenie organizmu. Wiosna jest więc idealnym momentem, aby dzięki niemu nadrobić zimowe niedobory i nabrać witalności.
2. Poprawia zdrowie włosów, dzięki temu nabiorą objętości i puszystości.
3. Wspomaga pracę niektórych organów i układów. Sok z brzozy poprawia pracę nerek (stymuluje proces filtracji), zapobiega powstawaniu kamieni moczowych, wspomaga pracę układu pokarmowego i krwionośnego.
4. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka, anemii, anginy, zapobiega zakrzepicy.
5. Stosowany zewnętrznie, łagodzi niektóre dolegliwości skórne takie jak trądzik, egzemę, wybiela przebarwienia i piegi.
Pozyskiwanie soku z brzozy
Obecność soku z pniu drzewa jest związana z okresem wegetacyjnym. W różnych regionach Polski jest on inny, lecz zazwyczaj przypada na przełom marca i kwietnia, jeśli temperatura przez kilka dni oscyluje w granicach 8-15 stopni.
Sok można pozyskać na kilka sposobów, my polecamy poniższy. Jest on prosty i wymaga zaledwie kilku rzeczy: butelki, ostrego nożyka i żyłki ogrodniczej.
- Wybierz gałąź brzozy o grubości 2-3 cm.
- Utnij gałąź, nałóż na nią butelkę, tak, żeby 10 cm gałęzi znalazło się w butelce.
- Szyjkę butelki przywiąż żyłką do gałęzi tak, żeby nie spadła podczas napełniania soku.
- Pozostaw butelkę na kilka godzin lub całą noc – czasem może to tyle trwać.