Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni, jednak najczęściej spożywamy go w postaci gotowanej lub jako frytki. Tymczasem jego neutralny smak sprawia, że pasuje do wielu najróżniejszych dań obiadowych, sałatek i przekąsek. Zobacz poniższe przepisy na potrawy z ziemniaków i poznaj nową, wyrafinowaną „odsłonę” ziemniaka 🙂
Krążki kalmarów z ziemniakami
Składniki dla 4 osób
- 1 mała cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka oleju
 - 600 g pomidorów
 - 0,1 l białego wina
 - 400 g ziemniaków odmiany sałatkowej
 - 300 g krążków kalmarów
 - 400 g świeżego szpinaku
 - sól
 - pieprz
 
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i poddusić na gorącym oleju, po czym dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wlać białe wino, przyprawić solą i pieprzem, zagotować.
 - Ziemniaki umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, dodać sosu pomidorowego i dusić do miękkości.
 - Dodać krążki kalmarów i szpinak, dusić przez chwilę, a na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Zupa kokosowo-ziemniaczana
Składniki dla 4 osób
- 500 g ziemniaków odmiany mączystej
 - 1 średniej wielkości cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 0,7 l wywaru warzywnego
 - 0,2 l mleka kokosowego
 - pół limonki
 - sól
 - pieprz
 - paski skórki z limonki
 
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek grubo posiekać. Wszystko razem dusić w 2 łyżkach gorącej oliwy około 4 minut. Zalać wywarem warzywnym, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Następnie zmiksować blenderem lub w mikserze.
 - Dodać mleko kokosowe i sok z limonki. Zagotować, po czym przyprawić solą i pieprzem. Udekorować paskami skórki z limonki i natychmiast podawać.
 
Grecka sałatka ziemniaczana
Składniki dla 4 osób
- natka pietruszki
 - szczypiorek
 - 1 czerwona cebula
 - 1 łyżka octu z białego wina
 - sól
 - pieprz
 - 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 5 ziemniaków odmiany sałatkowej
 - 2 średniej wielkości pomidory
 - 1 ogórek sałatkowy
 - 150 g sera owczego
 - 1 główka sałaty
 
Przygotowanie
- Zioła (około 2 łyżek) i cebulę drobno posiekać. Zmiksować razem z octem, solą, pieprzem, musztardą, miodem i oliwą, tworząc dressing.
 - Ziemniaki dokładnie wyszczotkować, ugotować do miękkości, obrać, przestudzić i pokroić w kostkę. Pomidory, ogórek i ser pokroić w kostkę i wymieszać z ziemniakami. Dodać dressing, wymieszać i pozostawić na około 30 minut. Na koniec dodać pięć umytych liści sałaty poszarpanych na kawałki.
 
Przepisy na potrawy z ziemniaków pochodzą z książki Zdrowe odkwaszanie.


