Herbata z kurkumy to doskonały sposób na rozgrzanie i poprawę nastroju. Na Okinawie, gdzie średnia długość życia jest najwyższa na świecie i wynosi 81.2 roku, ludzie codziennie wypijają hektolitry herbaty z kurkumą.
Herbata z kurkumy
Składniki:
- 1 łyżeczka deserowa startej kurkumy
- starta skórka oraz sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka deserowa (lub mniej) startego imbiru
- 3 lekko rozdrobnione ziarenka czarnego pieprzu
- miód organiczny do smaku
Sposób przyrządzenia:
- Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem miodu i wrzuć je do garnka z gorącą wodą.
- Zostaw mieszankę na 10-15 minut do zaparzenia.
- Rozcieńcz napar przegotowaną wodą, dodaj odrobinę miodu do smaku i pij herbatkę w ciągu całego dnia.
Jakie są właściwości kurkumy?
Składnikami, które czynią kurkumę tak niezwykłą, są olejki eteryczne zwane kurkuminoidami. Najważniejszym spośród nich jest kurkumina, będąca od lat obiektem badań naukowców. Niestety organizm wchłania kurkuminę w niewielkich ilościach i szybko ją wydala. Jest jednak sposób, aby zwiększyć wchłanialność tego cennego składnika – do kurkumy (lub suplementu diety z kurkuminą) należy dodać czarny pieprz – tak, jak w powyższym przepisie.
Dzięki olejkom eterycznym i innym związkom zawartym w kurkumie, możemy korzystać z jej dobroczynnych właściwości.
- Kurkuma wzmacnia układ odpornościowy. Warto o tym pamiętać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, lecz przez cały rok.
- Kurkuma odkwasza organizm. Jest to jedna z najcenniejszych przypraw w diecie osób, które dbają o równowagę pH.
- Działa antyoksydacyjnie niwelując wolne rodniki. Oznacza to, że jest naturalną tarczą ochronną przed związkami, które przyspieszają proces starzenia się oraz przyczyniają się do powstania wielu chorób cywilizacyjnych, np. nowotworów jelita grubego, żołądka oraz skóry.
- Napar z kurkumy łagodzi niestrawność i koi dolegliwości żołądkowe po posiłku.
- Wspomaga pracę wątroby, regeneruje ją, usprawnia przepływ żółci w układzie pokarmowym.
To jest zaledwie część możliwości kurkumy 🙂 Jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej, zapraszam do przeczytania artykułu Kurkuma – właściwości i zastosowanie kulinarne.
Przepis pochodzi z książki Dobre zioła.