Zioła są ważnym elementem potraw – wzbogacają ich smak, poprawiają trawienie, zwiększają wchłanialność składników odżywczych, działają wszechstronnie na organizm (np. rozkurczowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie). Zioła są wskazane w diecie odkwaszającej organizm, są jednak takie, które szczególnie warto polecić, gdyż przyczyniają się do równowagi pH.
5 alkalizujących ziół
1.KURKUMA
Ta pomarańczowa przyprawa jest szczególnie cenna ze względu na zawartość olejków eterycznych oraz kurkuminy – silnego przeciwutleniacza. Kurkuma:
- odkwasza organizm,
- reguluje wydzielanie żółci,
- obniża poziom „złego” cholesterolu,
- reguluje przemianę materii,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Niewielką ilość kurkumy możesz dodać niemal do wszystkiego, co gotujesz: do zup, kaszy, ryżu, dressingów, sałatek na bazie oliwy, soków, a czy nawet jajecznicy.
2. BAZYLIA
To bardzo wdzięczna przyprawa, której warto używać zarówno w wersji świeżej i suszonej. Bazylia jest cenna ze względu na olejki eteryczne oraz bioaktywne flawonoidy i saponiny. Między innymi dzięki nim ta przyprawa:
- działa korzystnie na układ pokarmowy,
- łagodzi mdłości i wzdęcia,
- pobudza krążenie,
- wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, rozkurczowe,
- alkalizuje.
Świeżą bazylię można dodawać do sałatek, pesto, koktajli. Suszoną – do zup, sosów, makaronów, potraw jednogarnkowych.
3. MIĘTA
Zawiera m.in. olejki eteryczne i przeciwutleniacze. Mięta:
- znakomicie poprawia pracę układu pokarmowego,
- łagodzi infekcje, przeziębienia, stany zapalne,
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, rozkurczowe,
- działa na układ nerwowy – koi, relaksuje, łagodzi napięcia.
Miętę warto dodawać do wielu potraw: sosów, dressingów, dań pieczonych i z grilla, gotowanych warzyw, ryb, roślin strączkowych. Latem świeża mięta dodana do schłodzonej lemoniady, znakomicie orzeźwi.
4. TYMIANEK
Ta przyprawa również zawiera olejki eteryczne oraz flawonoidy, garbniki, substancje gorzkie. Między innymi dzięki tym składnikom tymianek:
- działa korzystnie na układ pokarmowy – pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wzmacnia żołądek i jelita,
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
- rozgrzewa, działa rozkurczowo.
Znakomicie sprawdzi się przy potrawach gotowanych, pieczonych i zupach.
5. PIEPRZ
To przyprawa, którą niemal każdy z nas ma w domu, jednak czy wiedziałeś, że jest taka wspaniała? Pieprz:
- pobudza przemianę materii,
- wzmacnia organizm,
- działa antybakteryjnie.
Najbardziej intensywny smak i zapach ma pieprz świeżo zmielony. Warto zaopatrzyć się w młynek lub moździerz i mielić całe ziarna tuż przed spożyciem.
Przeczytaj również: 5 ziół i przypraw na lepsze trawienie.
Źródło: Alkaliczny styl życia.