Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

5 alkalizujących ziół, które warto mieć w kuchni

5 stycznia 2019
5 alkalizujących ziół, które warto mieć w kuchni
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Zioła są ważnym elementem potraw – wzbogacają ich smak, poprawiają trawienie, zwiększają wchłanialność składników odżywczych, działają wszechstronnie na organizm (np. rozkurczowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie). Zioła są wskazane w diecie odkwaszającej organizm, są jednak takie, które szczególnie warto polecić, gdyż przyczyniają się do równowagi pH.

5 alkalizujących ziół

1.KURKUMA

Ta pomarańczowa przyprawa jest szczególnie cenna ze względu na zawartość olejków eterycznych oraz kurkuminy – silnego przeciwutleniacza. Kurkuma:

  • odkwasza organizm,
  • reguluje wydzielanie żółci,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu,
  • reguluje przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy.

Niewielką ilość kurkumy możesz dodać niemal do wszystkiego, co gotujesz: do zup, kaszy, ryżu, dressingów, sałatek na bazie oliwy, soków, a czy nawet jajecznicy.

2. BAZYLIA

To bardzo wdzięczna przyprawa, której warto używać zarówno w wersji świeżej i suszonej. Bazylia jest cenna ze względu na olejki eteryczne oraz bioaktywne flawonoidy i saponiny. Między innymi dzięki nim ta przyprawa:

  • działa korzystnie na układ pokarmowy,
  • łagodzi mdłości i wzdęcia,
  • pobudza krążenie,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, rozkurczowe,
  • alkalizuje.

Świeżą bazylię można dodawać do sałatek, pesto, koktajli. Suszoną – do zup, sosów, makaronów, potraw jednogarnkowych.

3. MIĘTA

Zawiera m.in. olejki eteryczne i przeciwutleniacze. Mięta:

  • znakomicie poprawia pracę układu pokarmowego,
  • łagodzi infekcje, przeziębienia, stany zapalne,
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, rozkurczowe,
  • działa na układ nerwowy – koi, relaksuje, łagodzi napięcia.

Miętę warto dodawać do wielu potraw: sosów, dressingów, dań pieczonych i z grilla, gotowanych warzyw, ryb, roślin strączkowych. Latem świeża mięta dodana do schłodzonej lemoniady, znakomicie orzeźwi.

4. TYMIANEK

Ta przyprawa również zawiera olejki eteryczne oraz flawonoidy, garbniki, substancje gorzkie. Między innymi dzięki tym składnikom tymianek:

  • działa korzystnie na układ pokarmowy – pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wzmacnia żołądek i jelita,
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
  • rozgrzewa, działa rozkurczowo.

Znakomicie sprawdzi się przy potrawach gotowanych, pieczonych i zupach.

5. PIEPRZ

To przyprawa, którą niemal każdy z nas  ma w domu, jednak czy wiedziałeś, że jest taka wspaniała? Pieprz:

  • pobudza przemianę materii,
  • wzmacnia organizm,
  • działa antybakteryjnie.

Najbardziej intensywny smak i zapach ma pieprz świeżo zmielony. Warto zaopatrzyć się w młynek lub moździerz i mielić całe ziarna tuż przed spożyciem.

Przeczytaj również: 5 ziół i przypraw na lepsze trawienie.

Źródło: Alkaliczny styl życia.

bazylia działaniebazylia zastosowaniekurkuma działaniekurkuma zastosowaniemięta działaniemięta zastosowanie

Przepis na najprostsze alkalizujące musli
Zupa krem z dyni – lekka i alkalizująca

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij