Jesteś miłośnikiem świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych? A może słyszałeś o nich wiele dobrego i chcesz się przestawić z soków sklepowych na soki domowe? W obu przypadkach warto poznać porady i triki na wyciskanie soków po to, by z warzyw i owoców „wycisnąć” to, co najlepsze.
Praktyczne porady na pyszne i zdrowe soki
- Soki najlepiej wypijać zaraz po przyrządzeniu. Można je przechowywać w lodóce najdłużej jeden dzień.
- Owoce i warzywa warto wyciskać w miarę możliwości razem z dokładnie umytą skórką, gdyż często zawiera ona ważne substancje czynne. Jest jednak jeden warunek – rośliny nie mogą być opryskiwane.
- Jabłka powinno wyciskać się razem z gniazdami nasiennymi (bez pestek), gdyż zawierają one dużo pektyn. Pestki należy wcześniej usunąć, gdyż zawierają one trujące cyjanidy (kwas pruski).
- Nie dodawaj do soku liści rabartaru i natki marchewki – są one trujące.
- Kolejność wyciskania warzyw i owoców też jest ważna. Najpierw miksuje się miękkie, a potem twardsze gatunki, na przykład najpierw pomidory, potem papaje, na końcu jabłka.
- Aby włókna i nasiona nie przeszkadzały w zmiksowanym soku, przecieramy go przez gęste sitko.
- Warto dodawać marchew do soków owocowo-warzywnych, ponieważ wzmacnia ich smak.
- Najlepiej wyciskać sok tylko z dojrzałych sezonowych owoców i warzyw.
- Niewielka dolewka soku z cytryny zwiększy wartość witaminową mieszanego soku, a jednocześnie pozwoli mu zachować kolor.
- Z owoców cytrusowych, takich jak cytryny, pomarańcze czy limonki, uzyska się więcej soku, jeśli przed wyciśnięciem poturla się je, uciskając płaską dłonią.
- Chcesz podkręcić smak warzywnych soków? Dodaj do nich pieprz i sól.
- Do soków warzywnych warto dodać niewielką ilość wartościowego oleju, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju kokosowego. Dzięki temu drobnemu zabiegowi, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą zostać wchłonięte przez organizm.
- Egzotyczne przyprawy, takie jak imbir, nadają koktajlom owocowo-warzywnym nie tylko fantazyjną nutę, lecz mają dodatkowe działanie zdrowotne.
Przeczytaj również 3 przepisy na soki na każdą porę roku.
Porady pochodzą z książki Zdrowe odkwaszanie.