Kawa zbożowa zamiast zwykłej czarnej? Wiem, że dla prawdziwych kawoszy ten pomysł może zabrzmieć absurdalnie, lecz… mimo swojej popularności zwykła kawa należy do jednych z najbardziej zakwaszających pokarmów. Czym ją możemy zastąpić? Chociażby kawą zbożową – dietetyczną, zdrową, alkalizującą. Nie jesteś przekonany? Poznaj więc jej zalety oraz możliwości podania.
Jakie zalety ma kawa zbożowa?
Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. W sklepach najczęściej dostaniemy kawę z palonych ziaren żyta, jęczmienia lub pszenicy. Czasem również z mniszka lub cykorii.
Ten niepozorny napój zawiera składniki odżywcze takie jak: witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, rozpuszczalny błonnik. Między innymi dzięki tym związkom kawa zbożowa:
- odkwasza organizm – za to ją najbardziej kochamy 😉
- wspaniale rozgrzewa – jest świetnym napojem na jesienne i zimowe wieczory
- wspomaga pracę układu pokarmowego – poprawia perystaltykę jelit, dobrze wpływa na ich florę bakteryjną oraz procesy trawienia
- przyspiesza przemianę materii – jest więc dobrą propozycją dla osób, które dbają o linię
- obniża poziom cholesterolu – tym samym przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na miażdżycę
- wspomaga układ immunologiczny – tej zalety nie trzeba podkreślać. Zawsze, w każdym wieku warto wzmacniać układ odpornościowy.
Jak przygotować kawę zbożową?
Kawa zbożowa sama w sobie ma ciekawy smak (choć jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem kawy naturalnej, najprawdopodobniej masz inne zdanie 😉 ). Jednak jeśli chcesz, możesz jej smak urozmaicić na wiele różnych sposobów.
- Wspaniale smakuje z dodatkiem miodu, ksylitolu lub cukru brązowego.
- Napoje roślinne (np. sojowe, migdałowe, owsiane, jaglane) nadadzą nowego wymiaru smaku.
- W jesienno-zimowej odsłonie kawa zbożowa świetnie prezentuje się z dodatkiem imbiru, goździków, kardamonu i cynamonu.
Może być podawana na ciepło lub zimno. Sprawdza się jako samodzielny napój lub dodatek do posiłków.
Dzięki temu, że nie zawiera kofeiny i posiada różne składniki odżywcze, jest odpowiednia dla różnych grup. Mogą ją pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące, dzieci, osoby odchudzające się lub osoby starsze. Może ją pić każdy, kto szuka zdrowego, alkalicznego zamiennika zwykłej kawy oraz… każdy, kto pokocha jej smak 🙂
Przeczytaj również: Czy kawa jest zdrowa?