Awokado to owoc znakomicie alkalizujący organizm. Ma niebanalny smak, idealnie pasuje do dań na ciepło i zimno, do dań słodkich i słonych. Stanowi dobrą bazę do koktajli odkwaszających organizm. Jednym z nich jest koktajl z awokado i jarmużem.
Szybki koktajl z awokado i Jarmużem
To najlepszy zielony koktajl. Możesz modyfikować jego smak, wykorzystując różne owoce, w tym nasiona granatu, jabłka deserowe i banany.
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
SKŁADNIKI:
- 1 małe dojrzałe awokado
- garść przyciętych i posiekanych liści jarmużu
- garść liści szpinaku
- garść świeżych liści mięty
- 1 obrany i pokrojony w plasterki owoc kiwi
- 2 obrane i pokrojone na kawałki gruszki (bez gniazd nasiennych)
- woda kokosowa
PRZYGOTOWANIE:
- Awokado przekrój na pół, obierz i usuń pestki. Miąższ wrzuć do blendera wraz z liśćmi jarmużu, szpinaku i mięty, a następnie miksuj, aż uzyskasz zielony przecier.
- Dodaj przygotowane wcześniej owoce i zmiksuj ponownie, aż konsystencja płynu będzie gładka. Następnie wlej taką ilość wody kokosowej, aby uzyskać odpowiednią gęstość i krótko zmiksuj wszystko.
- Przelej do wysokiej szklanki i pij od razu po przygotowaniu.
Kilka słów o awokado
Awokado potrafi dodać zdrowym koktajlom jedwabistej konsystencji, a poza tym jest źródłem witaminy E, potasu i błonnika. Wykorzystaj ten owoc, jeżeli chcesz przygotować szybki i pożywne śniadanie lub przekąskę. To świetny sposób na spełnienie wymogu codziennego spożywania owoców i warzyw, obniżenie cholesterolu oraz dodanie sobie energii. Najzdrowsze są zielone koktajle, ponieważ miksowanie warzyw rozbija ścianki komórkowe i sprawia, że organizm łatwiej przyswaja wszystkie cenne składniki odżywcze.
Awokado zawiera w sobie ponad 25 cennych składników odżywczych. Wśród nich witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, cynk, żelazo, fosfor, potas, błonnik. Jest źródłem tzw. dobrych tłuszczów – wielonienasyconych i jednonienasyconych tłuszczy roślinnych. Zawiera również związki, które obniżają poziom cholesterolu i związki, które wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o awokado, zapraszam do przeczytania artykułu Właściwości awokado i zastosowanie kulinarne >>
Awokado jest też składnikiem suplementów diety, np. Alkaline 16 Greens >> który zawiera w sobie aż 16 roślin odkwaszających organizm.
Przepis na koktajl pochodzi z książki Awokado >>