Zewsząd słyszysz, że brokuł jest zdrowym warzywem, lecz jego smak Cię nie przekonuje? Mam dla Ciebie przepis, dzięki któremu polubisz to warzywo i kto wie, może na stałe zagości w Twoim jadłospisie? 🙂 Jest to zupa brokułowa – smaczne i sycące danie, które powinno przypaść do gusty nie tylko miłośnikom zdrowego odżywiania.
Zupa brokułowa
SKŁADNIKI:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 posiekany brokuł
- 2 duże pokrojone cebule
- 1 czerwona papryka drobno pokrojona
- 1-2 posiekane łodygi selera
- 1 awokado
- pół łyżeczki świeżo posiekanego korzenia imbiru
- sól morska
- pieprz, najlepiej świeżo zmielony
- odrobina kminku do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Wlej bulion do średniego garnka.
- Dodaj pokrojone warzywa i duś je do momentu, aż będą miękkie.
- Zblenduj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
- Podawaj na ciepło doprawiając solą, świeżym imbirem, pieprzem, kminkiem i innymi przyprawami, które lubisz.
Możesz dodać plasterek cytryny lub natkę pietruszki do ozdoby i zupa brokułowa już jest gotowa 🙂
Prawda, że jest to danie, które szybko się robi? 🙂
Właściwości brokułów
Brokuły znajdują się w czołówce warzyw alkalizujących. Zawierają m.in. kwas foliowy, potas, witaminę C, witaminę B, witaminę K, A. Natomiast w kiełkach brokułów znajdziemy m.in.: karotenoidy (takie jak beta-karoten), magnez, błonnik pokarmowy.
Są znane ze swoich właściwości odkwaszania organizmu oraz właściwości antynowotworowych (o ile warzywo jest odpowiednio ugotowane; przeczytaj Jak gotować brokuły, aby działały antynowotworowo). Regularnie jedzenie brokułów może wspomóc walkę z Helicobacter pylori, bakterią odpowiedzialną za wrzody żołądka.
Warto wiedzieć, że dzięki brokułom, możesz także uniknąć zaćmy, a jeśli już u Ciebie wystąpiła, składniki zawarte w nich pomogą spowolnić jej rozwój. Wszystko dzięki luteinie i zeaksantynie, które występują w dużych, skoncentrowanych ilościach. Te dwa składniki wspomagają komórki oka w prawidłowym działaniu.
Kupując brokuły, zwróć uwagę na kilka ważnych spraw. Przede wszystkim warzywo musi być jędrne, nieuszkodzone, powinno być mieć jednolity kolor. Łodyga powinna być sprężysta bez jakichkolwiek plam. Po zakupie warto je trzymać w lodówce w otwartym woreczku foliowym. Myjemy dopiero przed ugotowaniem.