Brokuły są znane z właściwości antynowotworowych. Jednak brokuły, podobnie jak i inne warzywa, gdy są rozgotowane, tracą swoje dobroczynne właściwości. Jak więc je ugotować, aby utraciły jak najmniej cennych związków?
Jak gotować i przyrządzić brokuły?
Przede wszystkim – nie rozgotowujemy. Starajmy się wszystkie warzywa gotować jak najkrócej, w małej ilości wody (wrzucamy bezpośrednio na wrzątek) i pod przykryciem. Innym polecanym sposobem jest gotowanie na parze (w specjalnych garnkach).
Oto wskazówka jak ugotować brokuły:
– Gotujemy warzywa w niewielkiej ilości wrzątku lub na parze.
– Gotujemy krótko – 3 minuty w przypadku wrzucenia na wodę lub nieco dłużej w przypadku gotowania na parze. Warzywa powinny być twardawe, o intensywnym zielonym kolorze.
– Na koniec dodajemy prażone pestki słonecznika.
Wartości odżywcze brokułów
Brokuły zawierają m.in. kwas foliowy, potas, witaminę C, witaminę B, witaminę K, A. Natomiast w kiełkach brokułów znajdziemy m.in.: karotenoidy (takie jak beta-karoten), magnez, błonnik pokarmowy.