W tym artykule podzielimy się wiedzą o tym, które warzywa i owoce są dla Ciebie najlepsze. Niektóre informacje na temat jedzenia mogą wydać Ci się zaskakujące. Po przeczytaniu tego tekstu docenisz żywność z upraw ekologicznych, świeże owoce, warzywa i lokalnych producentów żywności bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.
Odżywianie, krew i chemia
Lokalne i świeże owoce oraz warzywa są szczególnie ważne dla zdrowia Twojego i Twojej rodziny. Podkreślam, świeże i lokalne. Co wspólnego mają ze sobą warzywa i zdrowie?
Odpowiedź brzmi: Twoja krew musi utrzymać pH na poziomie 7,365, aby zachować zdrowie. Zapewne pamiętasz z lekcji chemii, że odczyn od 0 do 7 jest kwasowy, zaś od 7 do 14 zasadowy. Aby mieć sprawny układ odpornościowy i mieć aktywny system immunologiczny to Twoja krew, tkanki i komórki muszą być zdrowe. Tylko zdrowe jedzenie daje prawdopodobieństwo utrzymania ich w dobrym stanie. Tu pojawia się problem …i to duży problem.
Większość produktów dostępnych w sklepie i wchodzących w dietę przeciętnego człowieka ma kwaśny odczyn. Niektóre produkty jak: mięso, ser, cukier, przyprawy, przekąski czy alkohol są bardzo kwaśne. Aby walczyć z kwasami, które wywołują choroby (grypę, raka, AIDS i inne), Twoja krew musi być zdrowa, aby układ immunologiczny mógł sprawnie działać. Jeśli do organizmu dostarczamy głównie kwasy, to próbuje on za wszelką cenę je zneutralizować. Poświęca różne części ciała w bitwie, która jest z góry przegrana.
We wszystkich częściach swojego ciała, które mają jakieś schorzenia, znajdziesz nadmiar kwasu. Podczas wojny, jaką organizm prowadzi z kwasami, poszczególne elementy Twojego ciała są chore na długo przed tym, zanim się zorientujesz – na długo przed tym, zanim nastąpią objawy choroby.
Nasze ciało jest pokonane przez zakwaszoną dietę. Często nie możemy tego poczuć, bo proces postępuje powoli. Niektóre problemy dadzą o sobie znać dopiero 5 lub 10 lat później.
Co gorsza, wielu ludzi myśli, że objawy, jakie miewa na co dzień, są „normalne”. Czy to dla Ciebie jest normalne:
- nadwaga
- niestrawność
- uczucie zmęczenia
- bóle głowy
- problemy skórne
- PMS
- wysokie ciśnienie krwi
- uczucie niepokoju
- depresja
- zmęczenie
- alergie
- drażliwość
- drożdże
- głód
- grypa
- jedno lub dwa przeziębienia rocznie
Każdy z wymienionych wyżej problemów jest wynikiem nieprawidłowego odczynu pH krwi oraz zniszczonych tkanek i komórek. Większość z nas myśli, że te problemy są „normalne”. Ja uważam, że są raczej „średnie”.
Nie będziesz łapać przeziębienia, jeśli odczyn Twoich płynów ustrojowych i tkanek będzie prawidłowo zasadowy. Zarazki wywołujące przeziębienie nie znajdą schronienia w „alkalicznym nosie”. Kwasy przyczyniają się do rozwoju przeziębienia, karmią wszelkie zarazki, bakterie i grzyby. Wielu ludzi poczuje ulgę, kiedy dowie się, że istnieje tylko jedna choroba – kwasowość, i jedno rozwiązanie – zasadowość. Troje z czterech ludzi umrze na raka lub chorobę serca. Dlaczego? Ponieważ ich organizm przegra walkę o zrównoważenie krwi i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Chore i nowotworowe komórki mogą przekształcić się w zdrowe komórki w odpowiednim środowisku zasadowym.
Musisz nauczyć się, które produkty jeść, spożywanie, których ograniczyć, a które wyeliminować w ogóle ze swojej diety. Na początku powinieneś zmienić swoje źródło uzupełniania płynów z kwasowego na alkaliczny.
Lista najlepszych dla Twojego organizmu warzyw obejmuje:
- ogórki
- awokado
- kiełki soi
- zboża
- rzodkiewkę
- kapustę
- pomidory
- czerwoną i zieloną paprykę
Lista najlepszych dla Twojego organizmu owoców obejmuje:
- cytrynę
- limonkę
- kokosy
- arbuzy
- grejpfruty
- pomarańcze
- jagody
Należy pamiętać, aby kupować świeże owoce i warzywa z lokalnych i sprawdzonych źródeł. Najlepiej, aby Twoje jedzenie pochodziło prosto z pola. Pomożesz tym sposobem utrzymać w dobrym zdrowiu siebie i swoją rodzinę.