Dlaczego kości stają się kruche?
Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badania na temat przyczyn złamań kości rzuca nowe światło na to zagadnienie. Okazuje się, że uszkodzenia kości na poziomie molekularnym mogą być przyczyną osłabienia ich struktury, a więc wzrostu podatności na złamania.
Gdy na kość działa zbyt duża siła nacisku, lub z innych względów jest osłabiona, w jej strukturze mineralnej pojawiają się ubytki. Im jest ich więcej, tym większa ich kruchość i podatność na złamania. Naukowcy szukali odpowiedzi na pytanie jak zwiększyć odporność i wytrzymałość. Co sprawia, że kości są mocne i odporne na uszkodzenia? Dokonali zaskakującego odkrycia.
Czym jest osteokalcyna i jaka jest jej rola?
Osteokalcyna to rodzaj białka, który w połączeniu z witaminą K uczestniczy w procesie budowania kości. Jest produkowana przez komórki kościotwórcze (osteoblasty). Jej głównym zadaniem jest formowanie kości. Dr Vashishth mówi o wnioskach płynących z przeprowadzonych badań: „To badanie jest ważne, ponieważ pozwala zrozumieć, jaka jest rola osteokalcyny.
Badania dowiodły, że osteokalcyna sprawia, że kości są mocne i odporne na złamania. Jej poziom pozwala także określić stan struktury kostnej. Jeżeli jest podwyższony, świadczyć może o istniejących ubytkach w kościach, które można zauważyć w początkowej fazie osteoporozy lub innych schorzeń kostnych. Mając taką wiedzę można skutecznie wzmacniać kości.
Brokuły i szpinak – na ratunek słabym kościom.
Właściwa, zasadowa dieta jest podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia. Tak jest też w przypadku kości. Możesz wzmocnić je jedząc produkty, które są bogate w składniki niezbędne do ich budowy. Dr Vashishth zaznacza, że w profilaktyce chorób kości bardzo duże znaczenie ma wapń i witamina K. Produkty bogate w wapń, są powszechnie znane.
Za to nie każdy wie, jak w naturalny sposób dostarczyć organizmowi tak potrzebnej witaminy K. Wiadomo, że duże jej ilości można dostarczyć jedząc brokuły i szpinak. Dlatego tak ważne jest włączenie do codziennych posiłków tych warzyw. Dr Vashishth zaleca jedzenie brokułów i szpinaku, co najmniej dwa razy w tygodniu, by znacząco wzmocnić kości i uniknąć osteoporozy w przyszłości.