Wiele osób myśli, że takie owoce, jak grapefruity, cytryny czy limonki zakwaszają organizm. W rzeczywistości mają one działanie odkwaszające i usuwają z krwi nadmiar niebezpiecznych substancji.
Doktor Robert Young zajmował się testowaniem takich owoców, jak goji i noni, które w ostatnich latach stały się bardzo popularne. Jego badania wskazują, że mają one równie negatywny wpływ na organizm, co znacznie tańsze soki, na przykład z jabłek.
Nie zakwaszaj organizmu
Zanim zjesz jakiś owoc lub wypijesz z niego sok, zastanów się, jakie to będzie miało działanie na Twój organizmu. Soki z owoców egzotycznych są bardzo promowane, ale nie zmienia to faktu, że mają bardzo dużo cukru. Sok z goji ma aż 20% cukru, dlatego bardzo szybko wpływa na zmianę pH na nieprawidłowe.
Od razu po jego spożyciu podwyższa się poziom glukozy we krwi, co wpływa na wydzielanie insuliny. To bardzo niebezpieczne szczególnie dla osób, które mają cukrzycę i nie zwracają uwagi na etykiety.
Takie same działanie mają inne soki:
-
jabłkowy
-
pomarańczowy
-
z mango
-
z ananasa
-
z banana
-
z brzoskwiń
-
ze śliwek
-
z melona
-
z truskawek
-
z czarnych jagód
-
z porzeczek.
Podobny problem jest z „nowymi” sokami, które są często kupowane przez osoby szukające „cudownego lekarstwa” na swoje kłopoty. Organizm zakwasza także
-
sok z mangostanu
-
sok z noni
-
sok Thai-go
-
sok G3
-
sok Goji
Do czego prowadzi częste picie takich soków?
Soki z roślin egzotycznych są bardzo drogie i mają dużą zawartość cukru. Jeśli będziesz je często pił, Twój organizm stanie się zakwaszony. Ma to wpływ na przykład, na:
-
Zmniejszenie wytrzymałości kości
-
Pojawienie się zwapnień w różnych narządach (piersiach, mózgu, wątrobie)
-
Problemów z nerkami
-
Insulinooporność
-
Otyłości i chorób, które są z nią związane
Jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, musisz dokładnie sprawdzać wszystkie produkty, które spożywasz. Niektóre z nich są promowane jako zdrowe, ale gdy przyjrzymy się im bliżej wychodzi na jaw, że działają w przeciwny sposób.