Fitoskładniki wchodzą w skład:
-
owoców
-
warzyw
-
ziaren
-
orzechów
-
nasion roślin strączkowych
W przeciwieństwie do pozostałych składników odżywczych fitoskładniki nie są niezbędnym elementem diety i z tego powodu różnią się od białek, tłuszczy, witamin i minerałów.
Najważniejsze rodzaje fitoskładników
Oto kilka najważniejszych rodzajów fitoskładników:
-
karotenoidy
-
flawonoidy (w tym izoflawony)
-
inozytol
-
lignany
-
izocyjanidyny
-
fenole
-
sapominy
-
terpeny
Większość owoców i warzyw zawiera przynajmniej kilka z tych substancji. Niektóre mają szczególnie wysoką zawartość tych substancji, dlatego są bardziej wartościowym składnikiem diety, niż pozostałe. Szczególnie dużo znajdziesz ich w warzywach o wyraźnych kolorach – zielony lub fioletowym.
Jak działają fitoskładniki na organizm człowieka?
Naukowcy dokładnie określili sposób działania fitoskładników i dlatego wiemy, że wspomagają one zdrowie człowieka.
Fitoskładniki mogą:
-
działać antyoksydacyjnie (usuwać wolne rodniki) i odkwaszać organizm
-
wspierać system immunologiczny człowieka
-
wspomagać komunikację między komórkami
-
zmniejszyć poziom tych hormonów, które wydzielane w nadmiarze, mogą spowodować zakwaszenie organizmu i problemy zdrowotne
-
wspomagać przemianę beta-karotenu do witaminy A
-
naprawiać DNA uszkodzone przez palenie i ekspozycję na inne toksyny
-
wspomagać leczenie nowotworów przez aktywację cytochromu P450
-
chelatować zanieczyszczenia, metabolity i spożywane składniki o działaniu kwasowym
Czy są dowody na to, że jedzenie owoców i warzyw może mieć pozytywny wpływ na zdrowie?
Oczywiście – badania na temat pozytywnych właściwości owoców i warzyw były prowadzone przez wiele lat, na dużych grupach ludności. Najlepszym źródłem tych substancji są warzywa i owoce, które zawierają mało cukru (mającego działanie zakwaszające). Dzienne spożycie warzyw i owoców na świecie jest zbyt małe – według doktora Roberta Younga, powinny one stanowić podstawę diety. Niestety, w wielu przypadkach są jedynie dodatkiem do innych potraw.