Właściwości zdrowotne kwasów Omega-3 są znane już od kilku lat, ale dopiero niedawno potwierdzono, że mogą one zapobiegać powstawaniu chorób. Przypominamy, że to jeden z najważniejszych elementów diety na odkwaszanie organizmu.
Badania na temat kwasów Omega-3 zaprezentowano w magazynie naukowym FASEB. Celem badań było wykazanie, że mogą one hamować powstawanie choroby Parkinsona, a nawet ją cofać.
Choroba jest spowodowana następującą śmiercią komórek nerwowych. Prowadzi do niej nadmierna ilość kwasów tłuszczowych dostarczanych w pożywieniu. W ten sposób neurony produkują zbyt małą ilość dopaminy, co powoduje ich obumieranie.
Najczęściej diagnozuje się ją wtedy, gdy od 50 do 80 procent neuronów jest zatrutych.
Wpływ tłuszczy na układ nerwowy
Badania prowadzone na myszach wykazały, że zwierzęta karmione pokarmem bogatym w zdrowe tłuszcze były bardziej odporne na zniszczenie mózgu spowodowane chorobą Parkinsona. Podczas badania użyto kwasów DHA, które są jedną z odmian Omega-3. Okazało się, że wyparły one z tkanek mniej wartościowe kwasy Omega-6 i zastąpiły je. To pokazuje, jak ważna jest prawidłowa dieta nie tylko u młodych osób, ale także u starszych.
Z badań można łatwo wywnioskować, że duża ilość kwasów Omega-6 (które są często promowane w mediach), może powodować problemy z neuronami. Według doktora Younga, kwasy Omega-6 mają niewłaściwy kształt i dlatego gorzej chronią neurony od zatrucia. Nie unikniemy ich spożywania (często występują wraz ze zdrowymi kwasami), ale musimy pamiętać o tym, by zachowywać prawidłową proporcję między nimi. Zwykle zjadamy od 10 do 20 razy więcej kwasów Omega-6, natomiast znacznie lepszą wartością jest 3 do 1.
Jak przyjmować DHEA?
W USA przyjmuje się średnio od 60 do 80 mg, jednak doktor Robert Young zaleca znacznie większe ilości. Według jego zaleceń, powinniśmy przyjmować przynajmniej 3 gramy Omega-3 każdego dnia. Mogą one pochodzić z ryb, ale także z lnu czy innych nasion.
Niedobór kwasów DHA jest czynnikiem ryzyka występowania choroby Parkinsona, dlatego nie możemy zapominać o tym składniku diety.