Gęstość odżywcza to pojęcie, na które można coraz częściej natknąć się w tematyce zdrowego odżywiania. Co ono oznacza? Dlaczego warto jeść codziennie produkty o wysokiej gęstości odżywczej? Zapraszamy do lektury.
Czym jest gęstość odżywcza?
Gęstość odżywcza jest to wartość, która pozwala porównać między sobą warzywa, owoce i inne produkty spożywcze pod kątem składników odżywczych. A uściślając: gęstość odżywcza pokazuje jaki procent dziennego zapotrzebowania na dany składnik (np. magnez) zapewnimy sobie jedząc 2000 kcal danego produkty.
Dlaczego akurat 2000 kcal? Otóż jest to średnia wartość zapotrzebowania kalorycznego dla danej osoby. Oczywiście ta wartość jest nieco inna dla różnych grup (np. osób starszych lub bardzo aktywnych fizycznie) i jest zmienna w różnych okresach życia, lecz w ramach uproszenia przyjęto średnią wartość 2000 kcal.
Ocena dotyczy m.in. tych składników: witaminy C, E, witamin z grupy B, błonnika, antyoksydantów, najważniejszych minerałów, karotenoidów.
Alkaliczne produkty o najwyższej gęstości odżywczej
Badacze biorą więc pod lupę najróżniejsze produkty, porównują je między sobą i tworzą ranking swego rodzaju „best of the best”. Oto wyniki:
- Warzywa liściowe. Są one najbardziej „nasycone” cennymi składnikami. Wzbogacając swoją dietę taką „zieleninką”, robisz duży krok w stronę zdrowia.
- Wodorosty. Jeśli dotąd nie gościły one w twojej diecie, zacznij od użycia ich jako przyprawy – wystarczy suszone wodorosty pokruszyć i posypać nimi sałatkę lub kanapkę.
- Warzywa kapustne. Warto dodać, że warzywa kapustne to także świetna naturalna ochrona przed wieloma rodzajami nowotworów.
- Psiankowate i dyniowate. Choć nazwa „psiankowate” może brzmieć nieco tajemniczo, to kryją się pod nią dobrze znane rośliny: pomidory, papryka, bakłażan, ziemniaki.
- Otręby. Otręby owsiane, gryczane, orkiszowe i inne można dodawać do zup, sałatek, zdrowych deserów, czy też domowych wypieków.
- Kiełki. To świetne źródło składników odżywczych, zwłaszcza zimą, gdy nie mamy pod ręką tak wielu sezonowych warzyw i owoców.
- Warzywa korzeniowe i cebulowe.
- Nasiona. Są niewielkie, a kryje się w nich prawdziwa moc. Nasion warto używać do sałatek, zup, kanapek i innych dań.
- Strączkowe. Pod tą grupą kryją się m.in. fasole różnych odmian, soczewica, ciecierzyca, groch, bób, soja, fasolka szparagowa.