Kalafior to warzywo, którego właściwości potrafili docenić już starożytni. Pierwotnie był uprawiany w Azji Mniejszej, w średniowieczu przywędrował do Europy, a obecnie jest znany i lubiany na całym świecie.
Właściwości kalafiora, za które warto go docenić
- Kalafior odkwasza organizm. Warzywa są kluczową grupą produktów przy odkwaszaniu organizmu. Zawierają alkalizujące minerały, witaminy, antyoksydanty, błonnik i wiele innych cennych związków.
- Chroni przed cukrzycą. Dzieje się to za sprawą witaminy C i potasu. Między innymi dzięki nim organizm reguluje metabolizm i poziom cukru we krwi.
- Wykazuje właściwości antynowotworowe. Różne badania pokazują jego potencjał antyrakowy >>, jednak wniosek jest jeden – kalafior chroni przed chorobami nowotworowymi. Warzywo może zmniejszyć ryzyko m.in. raka prostaty, pęcherza moczowego, jelita grubego, żołądka, jamy ustnej, gardła, krtani.
- Wspomaga pracę układu pokarmowego. Kalafior zawiera dużo błonnika, który jest kluczowy dla procesów trawiennych. Ponadto znajdziemy w nim izotiocyjany – związki niszczące bakterie Helicobacter pylori odpowiedzialne za wrzody żołądka.
- Wspomaga pracę układu krążenia. Kalafior to także świetne warzywo wspomagające układ krwionośny. Obecna w tym warzywie witamina K działa przeciwzapalnie i wpływa na poprawę krążenia krwi. Z kolei sulforafan pomaga obniżać ciśnienie krwi, podobnie jak kwasy tłuszczowe omega-3.
- Pomaga w odchudzaniu. Dzięki niskiej wartości energetycznej i obecności błonnika, kalafior może być z powodzeniem stosowany przez osoby będące na diecie. Jego neutralny, łagodny smak sprawia, że z łatwością można go wkomponować w wiele dań.
- Wspomaga pracę mózgu. To warzywo jest dobrym źródłem choliny i witaminy B9 (kwasu foliowego), związków odgrywających ważną rolę w rozwoju mózgu i jego prawidłowej pracy w dalszych okresach życia. Ponadto sulforafan pomaga chronić mózg przed zaburzeniami neurodegeneracyjnymi (np. chorobą Alzheimera lub Parkinsona).
- Jest bogatym źródłem antyoksydantów. Antyoksydanty to związki, które neutralizują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie się organizmu i choroby cywilizacyjne. Im więcej antyoksydantów w naszej diecie, tym lepiej dla nas. Najlepszym źródłem antyoksydantów są świeże warzywa i owoce, w tym oczywiście kalafior.