Kiełki to bardzo wdzięczny rodzaj żywności – szybko rosną, są skoncentrowanym źródłem licznych składników odżywczych i nadają się do diety każdej grupy wiekowej – dzieci, osób starszych, dorosłych. Poznaj inne właściwości kiełków, dzięki którym z przyjemnością włączysz te wdzięczne rośliny do swojej diety.
8 złotych zalet kiełków
- Odkwaszają organizm – dzięki obecności czterech najważniejszych zasadowych minerałów (sód, magnez, wapń, potas), dbają o równowagę pH.
- Są roślinami o charakterze biogenicznym – oznacza to, że przekazują człowiekowi swoją energię życiową.
- Są bogatym źródłem składników odżywczych – różne kiełki mają nieco odmienny skład, jednak w większości z nich znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, liczne minerały, biotynę, lecytynę, białko, enzymy.
- Poprawiają stan włosów, skóry, paznokci.
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu.
- Wzmacniają organizm, są więc rewelacyjnym dodatkiem do diety wiosennej.
- Niektóre rodzaje kiełków (np. brokuła) zawierają sulforafany – związki cenione w profilaktyce antynowotworowej.
- Są lekkostrawne i niskokaloryczne.
Do czego można dodać kiełki?
Kiełki są bardzo wdzięcznym rodzajem żywności. Nie dość, że niosą ze sobą wiele cennych właściwości, to możliwości ich zastosowania są całkiem duże.
Te roślinki wzbogacą smak każdej sałatki, surówki koktajlu warzywnego, warzyw pieczonych, gotowanych, duszonych. Ich fantazyjna forma sprawia, że sprawdzą się jako ozdoba zup, różnych dań głównych, kanapek. Można je również „wpleść” do sosów i past.
Właściwości kiełków
Kiełki brokuła. Mają pikantny smak. Ich główną zaletą jest duża zawartość sulforafanu – substancji o działaniu antynowotworowym. Badania pokazują, że zawartość tego związku jest w kiełkach 20-30 razy większa niż brokule. Ich kolejną zaletą jest to, że potrafią w pewnym stopniu zneutralizować Helicobacter pylori – bakterię odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka.
Kiełki rzodkiewki. Mają ostry, wyrazisty smak. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Zawierają dużo witaminy C (nawet 2.5 razy więcej niż sama rzodkiewka), warto więc spożywać je zwłaszcza w okresie zimowo-jesiennym.
Kiełki lucerny. Zawierają kanwaninę, substancję, która chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów (trzustki, okrężnicy). Znajdziemy w nich witaminy wspomagające pracę układu odpornościowego. Co więcej, te rośliny pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu.
Kiełki fasoli mung. Mają delikatnie kwaśny smak. Są bardziej lekkostrawne niż dojrzała fasola. Zawierają sporo białka, witamin i antyutleniaczy, dlatego zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Kiełki rzeżuchy. Są bardzo popularne, zwłaszcza przed Wielkanocą. Mają ostry, wyrazisty smak. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego wzmacniają organizm, poprawiają przemianę materii i wspomagają wydzielanie kwasów żołądkowych.