Świeżo wyciskane soki z wyciskarki to smaczny i zdrowy dodatek do śniadań, obiadów i kolacji oraz świetny pomysł na samodzielny, sycący napój. Soki to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, które dobroczynnie działają na organizm. Poznaj 3 proste przepisy na alkalizujące soki, które zrobisz ze składników dostępnych przez cały rok.
Przepisy na soki odkwaszające organizm
1. Sok jabłkowo-pomarańczowy
Składniki na ok. 250 ml
- 1 pomarańcza
- 2 jabłka
Z jabłek i pomarańczy należy wycisnąć sok i zamieszać.
Działanie: Jabłka są nie tylko zdrowe, lecz również niskokaloryczne, a przy tym sycące. Duża zawartość pektyny obniża poziom cholesterolu i zobojętnia kwasy. Natomiast pomarańcza poprawia nastrój. Uwaga: jabłka wyciskaj zawsze ze skórką, pod warunkiem, że nie są opryskiwane.
Jedna porcja dostarcza: 161 kcal, 678 kJ, 1.68 g białka, 1.1 g tłuszczu, 34.6 g węglowodanów
2. Sok z imbirem
Składniki na ok. 250 ml
- pół jabłka
- 2 marchwie
- 20 g imbiru świeżego (lub 3 g mielonego)
- odrobina oleju orzechowego (lub oliwy z oliwek)
Jabłko i marchew umyć, po czym wycisnąć z nich sok. Dodać olej i świeżo starty lub mielony imbir.
Działanie: Imbir wspomaga oczyszczanie oraz wydalanie kwasów i trucizn z organizmu, a duża zawartość pektyn w marchwi i jabłku usprawnia pracę jelit i skraca czas przebywania miazgi pokarmowej w jelitach.
Jedna porcja dostarcza: 72.4 kcal, 304 kJ, 2.54 g białka, 11 g tłuszczu, 1.2 węglowodanów
3. Sok pomidorowo-szpinakowy
Składniki na ok. 250 ml
- 2 średniej wielkości pomidory
- 5 do 10 liści szpinaku
- 1 pęczek natki pietruszki
Warzywa i zioła opłukać, wycisnąć z nich sok i zamieszać.
Działanie: Szpinak usprawnia pracę trzustki i wzmacnia serce, nerwy oraz wątrobę. Natka pietruszki dostarcza witaminy C.
Jedna porcja dostarcza: 28 kcal, 117 kJ, 1.96 g białka, 331 mg tłuszczu, 3.8 g węglowodanów
Przepisy pochodzą z książki Zdrowe odkwaszanie.