Soki to swego rodzaju must-have w diecie odkwaszającej organizm. Są pełne witamin i minerałów zasadowych. Ich ogromnym atutem jest fakt, że są lekkostrawne i zwykle mało kaloryczne. Można pić je o każdej porze dnia, choć niektóre warzywa i owoce świetnie zadziałają także nocą – pomogą zasnąć i zregenerować organizm w trakcie snu.
Sok pomidorowy
Składniki na około 250 ml:
- 2 duże pomidory
- bazylia
Przygotowanie: Z pomidorów wycisnąć sok. Bazylię drobno posiekać i dodać do soku pomidorowego.
Pomidory wspomagają wątrobę w oczyszczaniu i poprawiają nastrój. W dodatku są lekkostrawne i niskokaloryczne.
Sok ananasowo-bananowy
Składniki na około 250 ml
- 100 g ananasa (lub papai)
- 1 jabłko
- pół banana
Przygotowanie: Ananas obrać i wycisnąć z niego sok. Z jabłka wycisnąć sok. Banan zmiksować. Soki i bananowe pure dobrze wymieszać.
Banan dostarcza makro- i mikroelementów, odkwasza (dzięki dużej zawartości potasu) i zapewnia zdrowy sen.
Sok porzeczkowo-buraczany
Składniki na około 250 ml
- 1 burak ćwikłowy
- 150 g czarnych porzeczek
Przygotowanie: Z owoców i warzyw wycisnąć sok i zamieszać.
Porzeczki są istnymi bombami witaminowymi, a zawarte w nich barwniki (antocyjany) usprawniają pracę komórek, mózgu, gruczołów i cały metabolizm. Burak ćwikłowy zawiera dużo żelaza, więc działa krwiotwórczo i wspomaga odkwaszanie organizmu.